اهمیت تست زنی کنکور در فرآیند آموزش
تست زنی بخشی از فرآیند آموزش می باشد و داوطلبان کنکور باید در کنار مطالعه با کیفیت خود چه در دروس عمومی که اکثرا حفظیاتی می باشند و چه در دروس اختصاصی که اکثرا مفهومی و مساله هستند به حل تست بپردازند. این تصور که باید آموزش، بی نقص و کامل باشد و بعد از چند دور مطالعه درسنامه به سراغ تست زنی برویم تصور غلطی می باشد.
چون در این صورت به علت وسواس مطالعاتی زیاد، زمان کافی برای حل تست نخواهیم داشت. علاوه بر آن سر و کله زدن با تست ها بیشتر از مطالعه چند باره درسنامه برای فرد مفید است. در واقع با تست زنی فرآیند آموزش را کامل می کنیم.
روش درست تست زنی به شیوه رتبه های برتر کنکور
بهترین روش این است که یک درسنامه یا یک مطلب کوتاه را مطالعه کنیم و بلافاصله شروع به حل تست از آن کنیم. اگر بعد از مطالعه حجم زیادی از مطالب به سراغ حل تست برویم احتمال کم تسلطی و غلط زدن تست ها افزایش پیدا می کند. و این تصور برای فرد ایجاد می شود که آموزش خوبی نداشته و مجددا سراغ درسنامه یا منابع کنکور دیگر برای آموزش می رود.
اما اگر حجم درسنامه کم باشد و با همان میزان اطلاعات به سراغ تست زنی برویم، تست ها را با آرامش زیاد و به صورت صحیح حل می کنیم و این باعث می شود اگر نقص یا کمبودی در مطالعه داشته باشیم مشخص شود و از دوباره خوانی و چندباره خوانی درسنامه جلوگیری می شود.
البته اگر سوالات را به غلط پاسخ دادید هم اتفاق خاصی نیفتاده و لازم نیست نگران تاثیر و نمره منفی تست های غلط در کنکور باشیم بلکه باید با تمرین بیشتر این مشکل را حل کنیم.
فواید تست زنی بعد از مطالعه حجم کم از یک کتاب
این که بعد از مطالعه یک درسنامه کوتاه یا یک بخش کوتاه از یک درس به سراغ تست زنی برویم فواید زیادی دارد، مثلا:
- تمایل فرد برای تست زنی بیشتر می شود
- در حداقل زمان به تست ها پاسخ می دهد و از اتلاف وقت جلوگیری می شود
- در نتیجه نوبت بعدی مطالعه و تست زنی از این کتاب به زودی اتفاق می افتد
این روش باعث می شود زمانی که فرد احساس خستگی دارد به راحتی به سراغ درس دیگری برود. مثلا در روزهای تعطیل تا 7 درس و روزهایی که مدرسه می رود 4-5 درس در روز را می تواند مطالعه کند. این کار باعث می شود هربار که سراغ این کتاب می آید درس ها و مطالب قبلی مرور شوند و با درست زدن تست های پوششی انرژی فرد برای ادامه کار بیشتر شود تمام تکنیک های تست زنی کنکور را به درستی اجرا کند.
اما اگر صبح تا شب روی یک کتاب باشد و روزهای بعد را هم به درس های دیگر اختصاص دهد نوبت بعدی آن درس چندین روز بعد است که در این صورت اکثر مطالب فراموش شده است.
نحوه تست زنی با توجه به نوع چینش تست ها در منابع کنکور
1) کتاب تستی که مولف تست ها را دسته بندی کرده است. در این صورت طبق دسته بندی پیش می رویم و از همان تست ها شروع به زدن می کنیم و بعد از زدن هر تست پاسخنامه را چک می کنیم.
2) کتاب تستی که مولف تست ها را دسته بندی نکرده است. در این روش از تست اول شروع کرده و 10-15 تست اول را بعد از مطالعه درسنامه کار می کنیم و بعد از زدن هر تست پاسخنامه را چک می کنیم. در این روش نباید تست ها را به صورت مضربی بزنیم چون تست ها از ساده به سخت چینش شده اند و به همین علت اهمیت علامت دار کردن تست ها دو چندان میشود.
نحوه تست زنی جامع بعد از مطالعه
همواره بعد از مطالعه، تعدادی تست را جهت تثبیت مطلب، پیدا کردن ایرادات مطالعاتی، کج فهمی ها یا پیدا کردن راه حل های بهتر جهت حل سوالات می زنیم.
در این روش بعد از زدن هر تست مراحل زیر را انجام میدهیم:
مرحله اول) به سراغ پاسخ آن می رویم
مرحله دوم) اگر غلط زده بودیم در ابتدا به سراغ درسنامه رفته و سعی می کنیم به کمک درسنامه جواب سوال را پیدا کنیم
مرحله سوم) اگر به پاسخ تست نرسیدیم، در درجه بعدی به سراغ پاسخنامه می رویم و ایده حل سوال را از پاسخنامه می گیریم. اما به طور کامل پاسخ را از پاسخنامه نگاه نمی کنیم. مثلا در مسائل از چه فرمولی استفاده کرده است یا در سوالات مفهومی از چه زاویه دیدی استدلال کرده است که این کارها نهایتا باید تا 10 دقیقه از فرد زمان بگیرد نه بیشتر.
عدم حل تمامی تست ها در یک مرحله به طور کامل
بعد از مطالعه مبحث همانطور که در مطلب حل تست های یک فصل به طور کامل برای کنکور گفتیم نباید تمامی تست های مطلب را به یکباره حل کرد. چون وقت برای مطالعه بقیه دروس در آن روز باقی نمی ماند. در مرحله اول فقط در حد 10-15 تست را حل می کنیم. بقیه تست ها را لابه لای برنامه ها و سرفصل های بعد حل می کنیم. چون اگر تمامی تست ها را در یک مرحله کار کنیم و حل تست پوششی از آن فصل نداشته باشیم آن فصل تا ماه آینده به طور کامل فراموش می شود.
نکته مهم: البته ناگفته نماند کسی که پایه درسی خوبی دارد به علت تسلط کافی روی دروس می تواند تمامی تست های آن منبع را به یکباره و در زمان کم حل کند و برای تست های پوششی از منبع قوی تری استفاده کند.
داشتن تنوع در برنامه مطالعاتی و تست زدن
همواره این نکته را بیان کرده ایم که یک برنامه خوب برنامه ای است که تنوع دروس در آن رعایت شده است. به عنوان مثال در رشته تجربی 3 نوع تنوع دروس در روز داریم :
6 تنوع : 4 درس اختصاصی+ 2 درس عمومی (عربی – زبان یا دینی – ادبیات) که برای فارغ التحصیلان و روزهای تعطیل دانش آموزان مناسب است.
5 تنوع : زیست و شیمی هر روز + ریاضی یا فیزیک + 2 عمومی (عربی – زبان یا دینی – ادبیات) که برای روزهایی که فرد مدرسه می رود یا ساعت مطالعه کمتری دارد.
4 تنوع : زیست یا شیمی + فیزیک یا ریاضی + عربی – زبان یا دینی – ادبیات که برای روزهایی که مهمانی دعوت شده ایم یا بیماریم مناسب است.
اهمیت زدن تست های پوششی در موفقیت آزمون سراسری
در کل سه مرحله ی تست زنی داریم که رتبه های برتر از آن تبعیت میکنند:
- تست زنی آموزشی
- تست زنی پوششی
- تست زنی سنجشی
بعد از مرحله آموزش و زدن تست های آموزشی وارد تست های پوششی می شویم. به این صورت که در خلال مطالعه مطالب دیگر از برنامه ها و مطالب گذشته تست پوششی می زنیم. در تست های پوششی نیازی به گرفتن زمان و درصد نداریم. می توان تعدادی تست را پاسخ داد سپس سراغ پاسخ آن ها رفت.
بعد از چند مرحله تست پوششی زدن حتی می توان کل تست های یک منبع در آن فصل را به صورت یکجا حل کرده بعد از آن حتی می توان تست ها را به صورت مجموعه ای زد مثلا در فیزیک فصل حرکت، فشار و گرما را باهم تست زد یا فصول 1 تا 5 زیست. حتی می توان دروس مختلف را با هم تست زد مثل شیمی، فیزیک، ریاضی و زیست یا حتی کوییزهای کلاس مشاوره ما که در آکادمی تحصیلی علیرضا افشار موجود است.
در زدن تست های پوششی نهایتا از 3 برنامه و 3 باکس قبل تست می زنیم. که در واقع 3-10 روز از مطالعه و تست زنی آن مطلب گذشته و آن مطلب از حافظه کوتاه مدت وارد حافظه بلند مدت شده است.
علامت دار کردن تست ها کنکور
یکی از کارهای خوب علامت دار کردن تست های کنکور است، علامت دار کردن تست های مهم که به آن ها پاسخ غلط داده ایم ، می باشد. چون در آموزش اولیه، تسلط کافی روی دروس نداریم از نوشتن نکات خود داری می کنیم و به جای آن تست مورد نظر را علامت دار می کنیم. اگر موقع زدن تست های پوششی ، تست های علامت دار قبلی و مشابهش را اشتباه زدیم آن تست را دو علامته می کنیم که تا عید چندین بار به حل آن بپردازیم چون اشتباهی که دو بار تکرار شود تا اخر هم می تواند تکرار شود.
در تست های پوششی می توانیم حتی از تست های تکراری گذشته هم استفاده کنیم چون در این مرحله بدون مطالعه درسنامه سراغ تست زنی می رویم اما اگر در زدن تست های پوششی مشکل داشتیم ابتدا به سراغ درسنامه و سپس سراغ پاسخنامه می رویم. اگر باز هم به پاسخ نرسیدیم از پیشروی به سمت مطالب جدید خودداری می کنیم و به تسلط بر روی مطالب قبلی می پردازیم. حتی اگر با این کار از بودجه بندی آزمون عقب بیفتیم هم مهم نیست و میتوانیم بعد از یادگیری این مبحث به جبران عقب ماندگی از برنامه ی آزمون های آزمایشی بپردازیم.
توضیحات کامل استاد افشار پیرامون تکنیک های طلایی تست زنی ویژه کنکور 1402 را در فایل صوتی زیر بشنوید :

دانلود کنید ...
برای نمایش این مطلب لطفا
عضو شوید و در صورتی که قبلا عضو شدید از
وارد شوید
عضویت در سایت