loading...

مشاور کنکور ۱۴۰۲ _ برنامه ریزی علیرضا افشار حضوری و غیر حضوری

بازدید : 311

نحوه مطالعه درس های دینی، ادبیات فارسی، زبان انگلیسی و عربی برای کنکور


کلیات نحوه ی مطالعه ی مباحث در دروس مختلف کنکور

در مرکز مشاوره تحصیلی علیرضا افشار بارها گفته ایم روش مطالعه ی هر درس منحصر به فرد نخواهد بود. با این وجود کلیات دروس، دارای چهارچوب و قوانین جامعی است که مشخصاً جزئیات مبرا از یک قانون واحد بوده و ما حسب معیارهای گوناگون، مانند تفاوت درنحوه ی تدریس اساتید و یا منابع مختلف دارای تنوع و گستردگی است.

برای هر انسان میلیون ها راه برای رسیدن به خدا وجود دارد. پس درکل نمی توان نقدی در این باب به جزئیات گام های تدریس اساتید و یا منابع متفاوت پیشنهادی توسط آنها و برنامه های مطالعاتی داوطلبان وارد کرد. منطقی است که این موضوعات تحت همان چهارچوب و قاعده های کلی پیش برود.

همانطورکه یک فوتبالیست برجسته درطول مسیر پیشرفت خود تماماً بابهترین مربی و یا امکانات کافی برای تمرین پیش نرفته است اما چیزی که دراین بین اهمیت دارد این است که او ساختار و تکنیک های مورد نیاز را فراگرفته و با تلاش و تجربیات شخصی خود به یک اسطوره مبدل شده است. پس برای بهترین شدن لزوماً نیاز به آموختن از بهترین اساتید مطرح نیست.

بارها دیده ایم که هزاران شخص از تدریس یک استاد کاردان و بهترین منابع و برنامه ی یک مشاور برجسته در ظاهر استفاده کرده اند اما فقط تعداد اندکی از آنها موفق شده اند. پس بهتراست این موضوع را با یک جمله این طور تشبیه کنیم که، شرط کافی برای موفقیت تلاش و پشتکار هر فرد است. زیرا هیچ فعل موفقی برای بهترین بودن یک فرد دردنیا وجود ندارد که بتوان بخاطر دست یابی به آن صفرتا صد عمل را به دیگری واگذار کرد و به موفقیت رسید.

پس با تقلید از این تفکر که یک داوطلب توانسته است با منابع و اساتیدی خاص رتبه ی برتر شود، نباید پیش رفت. هیچ نسخه ی موفقیتی برای دوفرد مختلف کاملاً شبیه به هم نمی باشد و بهره وری افراد متفاوت است.

تعریف مباحث توصیفی و دروس عمومی کنکور

به کاربردن واژه ی مباحث در اینجا به این دلیل است که ما قصد نداریم صرفاً درسی خاص را در یکی از این دو گروه قرار دهیم. اما چرا؟ تفاوت میان توصیف و تحلیل را می توان اینطور بیان کرد: مباحثی توصیفی هستند که بتوان با مطالعه ی اصل کتاب درسی به همه ی سؤالات موجود در حیطه ی آن موضوع پاسخ داد و یا درتعریفی دیگر، پاسخ سؤالات را بتوان با مراجعه به متن کتاب درسی یافت.

ویژگی دروس توصیفی و عمومی آزمون سراسری

ویژگی این دسته ازمباحث حفظی بودن مطالب و یادگیری سریع آن است. اما در مقابل، مطالب این گروه به سرعت فراموش می شوند. زیرا عملکرد رشته های عصبی موجود در مغز برای جایگذاری مطالب در خانه های حافظه بسیار سست است.

پس دراین صورت شرط عدم فراموشی این مباحث تثبیت آنها درحافظه است . اما چگونه؟ سیستمی تحت عنوان تداعی معانی و تصویرسازی وجود دارد که می تواند برخی ازمطالب فرار، مانند به خاطر سپردن اسامی در تاریخ ادبیات را به کمک تصویرسازی در حافظه تثبیت کند. به این صورت که با تصویرسازی مباحث همانند یک داستان، می توان به حفظ مطالب در ذهن یاری کرد.

نحوه ی مطالعه ی درس های عمومی توصیفی

هنگام مطالعه ی دروس توصیفی، باید به این ویژگی از آنها اشاره کرد که نحوه ی مطالعه ی مباحث بسیار روان، ملموس و یا بهتر است بگوییم قابل فهم برای همه ی داوطلبان خواهد بود. البته دراین بین استثناء هایی در بعضی مطالب وجود دارد.مانند: مبحث علت و معلول که درگروه مباحث توصیفی قرار دارد اما داوطلب را وادار به اندکی تفکر می کند.

در مطالعه ی دروس توصیفی باید ذکر کرد، اگر حجم مطالب زیاد باشد به دنبال آن فراموشی مباحث سریع تر و درمدت زمان کمتری خواهد بود. شاید در اینجا بهتر باشد از به کار بردن واژه ی فراموشی امتناع کنیم، زیرا دراین مرحله از مطالعه ی دروس توصیفی اصلاً آموختنی در کار نبوده و به گفته ی روانشناسان فراموشی مرحله ی بعد ازمطالعه وآموختن است. اما واژه ی فراموشی در جمله ی قبل به معنی عدم به خاطر سپردن مطالب درهمان لحظه می باشد.

اگر حجم مطالب توصیفی اندک باشد، قطعاً یادگیری و به خاطر سپردن آن ها فرآیند نتیجه آور تری را برای داوطلب خواهد داشت.

دروس عمومی را در بخش های کوچک بخوانید

پس به طور کلی مباحث توصیفی نباید با حجم گسترده و مقدار زیاد مطالعه شود. به همان میزانی که مطالعه ی این دروس دارای سلسه مراتب بوده و به قطعه های با حجم کمتری تقسیم شده باشد درذهن بهتر تثبیت خواهند شد. به داوطلبان عزیزتأکید می شود که ابداً مطالعه ی این سبک از مطالب را به بازه ی زمانی فشرده مثلاً دوران طلایی نوروز کنکور و بعد از عید نوروز موکول نکنند.

زیرا این عمل اصلاً منطقی نبوده و مطالعه ی حجم زیاد از دروس توصیفی در بازه ی زمانی کوتاه، به سرعت باعث فراموش شدن مباحث می شود. و یادگیری این دروس می بایست به مرور و با تعداد دفعات بیش تر اما حجم کم تر باشد تا احتمال فراموشی مطالب را به حداقل برساند. به این روش فرآیند ثابت و یا خرد می گویند. به طور کلی یادگیری این سبک از دروس با تصویر سازی و ایجاد سلسله مراتب در موضوعات و بیان مطالب به صورت داستان تأثیرگذار خواهد بود.

بهترین منبع برای مطالعه ی دروس عمومی چیست؟

مرور و دوره ی مباحث توصیفی با دفعات زیاد باید اتفاق بیافتد. زیرا جمله بندی و متن کتاب درسی مرجع کافی و درسنامه ی لازم برای آموزش ما خواهد بود که به طورکلی میتوان گفت: مبحث پیچیده ای در آن وجود ندارد.

درمباحث توصیفی بیش ترین دقت بر روی متن کتاب درسی است. زیرا در بسیاری ازکتاب های کمک آموزشی گاهی اوقات به علت حذف و یا اضافه کردن مطالب، اشتباه علمی در اصل درسنامه به وجود آمده که این نکته به نوبه ی خود جای تأمل دارد و داوطلب باید اصل کتاب درسی را به عنوان منبع و مرجع قابل اطمینان برای مطالعه ی خود برگزیند و برای تست زنی به سراغ بهترین منابع کنکور رفت.

نحوه ی مطالعه ی دروس عمومی کنکور به تفکیک هر درس

دروس عمومی بیشتر در حوضه ی مباحث توصیفی قراردارند، هرچند همانطورکه قبلاً به آن اشاره شد تمامی این مباحث دارای موارد استثناء نیز می باشند که داوطلب برای مطالعه ی آنها باید از قوه ی ادراک خود استفاده کند. اولین دروس مورد بحث ما به ترتیب دین وزندگی، ادبیات فارسی و… خواهند بود که در ادامه به توضیح جامع آنها اشاره خواهیم کرد.

روش مطالعه ی درس دین و زندگی کنکور



هنگام مطالعه ی این درس باید به این نکته اشاره کرد که میانگین نمرات کسب شده از آن توسط داوطلبان درسال های اخیر حدود 20 الی 25 درصد بوده، پس می توان نتیجه گرفت که مطالعه ی این درس برای اکثر داوطلبان روان و بدون مشکل بوده است.

آیا حل تست دین و زندگی باید بلافاصله بعد از مطالعه ی متن درس اتفاق بیافتد؟

اکثر مشاوران تحصیلی به این موضوع اعتقاد دارند که چون قالب کلی دین وزندگی یک درس حفظی بوده، پس تست زنی کنکور و تمرین نباید بلافاصله بعد از مطالعه ی متن کتاب درسی اتفاق بیافتد. اما همانطور که درچند سطر بالاتر به آن اشاره شد، هیچ مبحث توصیفی وجود ندارد که کاملاً بتوان با خواندن و به خاطر سپردن مطالب آن به موضوع احاطه داشت، همانطور که هیچ مبحث تحلیلی کاملاً به تحلیل و درک سؤال نیاز ندارد و درمواردی نیازبه حفظ مطلب وجود خواهد داشت.

پس برای مطالعه ی این درس تأکید بنده این است که حل تست بعد از مطالعه ی متن درس اتفاق بیافتد. زیرا مطالبی مانند: آیات و احادیث و حتی برخی از قسمت های عناوین و متن درس به شدت فهمیدنی هستند و داوطلب باید آنها  را در ذهن، درک و تفکیک کند.

روش بیان شده کاملاً علمی بوده و پیشنهاد کلی درباب مطالعه ی این درس این است که:

  • در درجه ی اول ،ابتدا برای تک تک فصول چندین تست و حتی سؤال تشریحی مطالعه و مرور شود تا یک پیش نیاز ذهنی برای درک اصل موضوع در ذهن داوطلب ایجاد شود و بتواند با نحوه  وسبک طراحی سؤالات آن فصل توسط طراح آشنایی لازم را کسب کند.
  • در درجه ی دوم متوجه ی این مطلب شود که آیا موارد مطالعه شده توسط داوطلب به طور صحیح مطالعه شده و یا برداشت وی از اصل مطالب کتاب درسی متفاوت بوده است.

 آیا نیازبه حفظ کردن و یا به خاطرسپردن آیات و احادیث دینی وجود دارد؟

برای پاسخ به این سؤال باید ذکرشود که به خاطرسپردن مطالب، یک فعل توصیفی است و دروس توصیفی با وجود یادگیریِ سریع و آسان آنها توسط افراد، به همان میزان سریع تر نیز فراموش خواهند شد. پس بنده با به خاطر سپردن و حفظ کردن این مطالب در بازه ی زمانی کوتاه موافق نبوده ، بخصوص که این روش بیشتر مختص داوطلبانی است که دارای پایه ی درسی قوی درتمامی دروس هستند.

به طورکلی با وجود حجم زیاد وگسترده ی مباحث باید به درک و فهم مطالب و افزایش کیفیت مطالعه در مقابل حفظ کردن آنها تأکید کرد. زیرا با فهم یک موضوع می توان به تمام زوایای موجود درآن احاطه پیدا کرد تا داوطلب هنگام مواجهه با مطالب متنوع دچار سردرگمی و چالش نشود. پس درحالت کلی بهتراست به جای حفظ کردن کل آیات و احادیث و یا حتی پیام های آنها بتوان با استفاده از یک کلید واژه ی به خصوص، آنها را به عناوین و اسامی فصول و یاحتی متن هرمبحث دربخش های مختلف ارتباط داد.

روش متصل کرد آیات به مفاهیم برای دین و زندگی

یکی از روشهای موجود برای بهتر شدن تحلیل آیات این است که مانند یک بازی فکریِ ستونی، آیات و پیام آنها را با بهترین تحلیل ممکن به هم مرتبط کنیم. به اینصورت که آیات چند درس را به طور پراکنده در یک ستون نوشته و درستون مقابل، تحلیل آیات را با همین روش یادداشت کنیم. سپس پاسخ های مناسب هرردیف را به گزینه ی مورد نظرآن متصل کنیم.

بهترین راهکار برای مطالعه ی درس دین وزندگی چیست؟

بهترین راهکاربه صورت مرحله به مرحله:

مرحله اول) ابتدا یک مرتبه کتاب درسی مطالعه شود

مرحله دوم) بلافاصله بعد به سراغ بحث آیات و احادیث وپیام آیات بروید، این مباحث کاملاً می بایست درک شود سپس با معنی و پیام آیات تطبیق داده شود

مرحله سوم) بعد از اینکه معانی آیات به طور تشریحی مطالعه شد، سپس چند سؤال ازمباحث پیام آیات حل شود

مرحله چهارم) در نوبت بعدی مطالعه می توان کار را با مطالعه ی متون قابل اهمیت در کتاب کمک درسی ادامه داد

مرحله پنجم) بعد از مطالعه ی دوباره ی آیات و احادیث و سپس با استدلال، چندین تست پوششی درباره ی متن کتاب درسی وآیات و احادیث پاسخ داده شود.

مرحله نهایی) به علت ایجاد تنوع مطالعاتی می توان مطالعه ی درس دین وزندگی رات قریباً به صورت یک روز درمیان در برنامه ی مطالعاتی قرارداد که در مطلب برنامه ریزی کنکور آن را بررسی کرده ایم.

آیا برای دین و زندگی به درسنامه کتاب تست نیاز داریم؟

برای آیات، احادیث و اشعار: به طورکلی اگر بخواهیم روش مناسب، منابع مطالعه ی درس دین وزندگی را در چند سطر جمع بندی کنیم در ابتدا به این نکته اشاره می کنیم که برای مباحثی مانند: آیات، احادیث و اشعار حتماً به درسنامه ی کتاب کمک درسی نیازداریم.

برای متن دروس دین و زندگی: اما برای مطالعه ی متن کتاب، مرجع کافی کتاب درسی می باشد. با این وجود می توان به درسنامه های برخی ازکتب درسی اعتماد کرد ونتیجه نیزگرفت اما توصیه ی بهترهمان متن کتاب درسی است.

روش مطالعه ی درس ادبیات فارسی کنکور


میانگین درس ادبیات فارسی نیز در آزمون سراسری برای اکثر داوطلبان دارای نمره ی بالایی می باشد. برای مطالعه ی این درس می بایست درترم اول، بیش ترین توجه، به مباحث قرابت معنایی، آرایه و زبان فارسی باشد. اما چون برای یادگیری قرابت معنایی باید معانی ومفاهیم اشعار را نیز آموخت، پس مطالعه ی آن نیز مورد نیاز خواهد بود. مباحث املاء و تاریخ ادبیات را می توان دو الی سه روز قبل از آزمون های آزمایشی مطالعه و مرور کرد.

درس ادبیات فارسی را چگونه مطالعه کنیم؟

مطالعه ی درس ادبیات فارسی را می توان با دو روش کلی بیان کرد:

1) مطالعه به روش درس به درس ادبیات فارسی

2) مطالعه ی مطالب با مبحث بندی کردن دروس ادبیات

چگونه ادبیات فارسی را درس به درس بخوانیم؟

اگر داوطلب پایه ی دوازدهم باشد، می تواند به روش درس به درس که نیازمند زمان کافی برای مطالعه می باشد وهمراه با تدریس دبیر، آزمون آزمایشی و امتحانات نهایی پیش برود.

در این روش تمرکز بیشتر باید روی اشعار و متون مهم باشد. این اشعار مهم شامل ادبیات غنایی و یا ادبیات متون کهن است، اما شعر نو و ادبیات حماسی از اهمیت کمتری برخوردار هستند.

اگر داوطلب دارای ضعف علمی باشد، روش مطالعه ی مبحثی دروس را باید رها کرده و با روش درس به درس پیش برود.

طریقه مطالعه قرابت معنایی و آرایه های ادبی کنکور

بعد از مطالعه ی قرابت معنایی و آرایه و زبان فارسی حتماً بایستی سؤال تستی کار شود. همچنین مانند دیگر دروس عمومی، تست ها و سؤالات کنکورهای سال های قبل در اولویت قراردارند.

بحث آرایه های ادبی را باید کم کم و مبحث بندی شده پیش رفت. هنگام مطالعه ی قرابت معنایی نیزمانند درس دین وزندگی باید قالب و کلیدواژه ها را فرا گرفت.

روش مطالعه زبان فارسی کنکور سراسری

هنگام مطالعه ی درس زبان فارسی می بایست صبور بود و سؤالات تستی بیشتری را کار کرد و پیشرفت در این مبحث بدون تمرین ممکن نیست.

در روش مبحث بندی دروس سه بحث قرابت معنایی، آرایه های ادبی و زبان فارسی دارای اهمیت ویژه ای هستند اما مطالعه ی آنها را می توان در زمان های خرد و مرده گنجاند که در مطلب افزایش ساعت مطالعه کنکور آن را بررسی کردیم. همچنین با منابعی مانند الگو و یا هفت خان از انتشارات خیلی سبز پیش رفت.

شیوه ی مطالعه ی درس زبان انگلیسی برای کنکور سراسری

در مطالعه ی این درس داوطلب نباید به هیچ عنوان عجله ای برای مباحث کلوز تست و درک مطلب داشته باشد. بلکه بنده اعتقاد دارم اکثریت داوطلبان برای پیش بردن این درس می بایست با مطالعه ی گرامر و واژگان شروع کرده و سپس مطالعه را به سمت مباحث درک مطلب و کلوز تست ها سوق دهند.

نحوه ی مطالعه ی درس زبان انگلیسی پیچیدگی خاصی ندارد و در وحله ی اول باید گرامر و واژگان مطالعه شود.

منابع ساده و سطح بالا زبان انگلیسی کنکور

منابع سطح ساده برای این درس خط سفید و گاج میکرو می باشد و در سطح بالاتر خیلی سبز و یا مبتکران گزینه های مفیدی برای مطالعه می باشند.

روش یادگیری لغات و واژگان زبان انگلیسی کنکور

یادگیری کاربرد واژگان و یا کاربرد گرامردرقالب تست، مهم ترین چالش درمطالعه ی این درس می باشد و هیچ گاه نباید ازاین موضوع غافل بود که نمی توان بدون یادگیری کاربردی این مباحث درحل تست ها به موفقیت رسید.

یک راهکار برای مطالعه ی این درس این است که تعدادی از واژگان درس را به همراه معانی آنها یادداشت کرده و هنگام حل تست ها به معانی این کلمات مراجعه کرد تا بتوان کاربرد هر واژه را در متن آموخت.

پیشنهاد برای داوطلبانی که در درس زبان انگلیسی ضعیف هستند

برای داوطلبانی که در این درس ضعیف می باشند حل تمرین های کتاب درسی بهترین راهکار برای پیشرفت می باشد. این نکته را نیز باید در نظر گرفت که مطالعه و تمرین مبحث کلوز تست را نباید تا پایان مطالعه ی واژگان حداقل پایه و ترم اول سال دوازدهم شروع کرد.

نحوه ی مطالعه ی درس عربی برای کنکور سراسری


درابتدا باید این نکته را ذکر کرد که درس عربی می تواند تحلیلی ترین ساختار را دربین دروس عمومی داشته باشد. زیرا قواعد این درس به یکدیگر متصل و مرتبط می باشند وشاید بتوان گفت حدود 80 الی 90 درصد از قواعد با یکدیگر پیوستگی دارند.

اساتید این درس همیشه به داوطلبان تأکید می کنند که هیچ گاه ازابتدا شروع به حل تست نکنند و با مباحث کلاس و شیوه ی تدریس استاد پیش بروند. از نظر بنده نیز این منطقی ترین راهکار برای پیش بردن مطالعه دراین درس می باشد.

داوطلبانی که دراین درس ضعیف هستند به هیچ عنوان با برنامه ی آزمون ها مطالعه را جلو نبرند. و در مرحله ی اول با مباحثی مانند: اسم، فعل و ترجمه به صورت مبحثی کارکنند.

مهمترین راهکار برای پیشرفت عربی کنکور

مهم ترین موضوع برای یادگیری این درس دانستن نقش کلمات در جملات مختلف سؤال است و داوطلب می بایست بتواند این عبارات را تفکیک و تحلیل شده بیان کند. یعنی نقش کلمات را در جمله بداند. این موضوع را می توان برای هر متن از کتاب درسی نیز به طور مجزا انجام داد تا بتوان به تسلط کافی دست یافت.

پیشرفت دراین درس مستلزم حل تست و تمرین زیاد است. کتاب خیلی سبز نیز منبع مناسبی برای مطالعه ی این درس می باشد. برای مطالعه ی این درس می توان با فیلم آموزشی کنکور ویا کلاس آموزشی پیش رفت. زیرا آموزش این درس توسط اساتید می تواند به داوطلب در درک مطالب کمک شایانی کند. درس عربی را دربازه ی زمانی دو الی چهار ماه می توان جمع بندی کرد وسپس به سراغ درک مطلب و حل تست رفت.


سخن پایانی در مورد مطالعه دروس عمومی کنکور

دروس عمومی شاید در مجموع نسبت به دروس تخصصی ساده تر به نظر برسند اما تسلط و رسیدن به درصد بالا در این دروس نیازمند استمرار و تمرین در قالب باکس های مطالعاتی کوچک است.

بی توجهی به دروس عمومی و یا حتی توجه بیش از حد به آنها میتواند به رتبه ی شما ضربه وارد کند برقراری تعادل بین دروس عمومی و تخصصی یکی از ویژگی های رتبه های تاپ کنکور است.

مشاوره پیشنهادی : کارگاه روش مطالعه علیرضا افشار (همایش اصفهان)

طرح کلاس مشاوره زمستان



برای نمایش این مطلب لطفا عضو شوید و در صورتی که قبلا عضو شدید از وارد شوید
عضویت در سایت
نام کاربری :
رمز عبور :
تکرار رمز :
موبایل :
ایمیل :
نام اصلی :
کد امنیتی :
 
کد امنیتی
 
بارگزاری مجدد
مشاوره استاد علیرضا افشار یکشنبه 14 دی 1399 زمان : 19:18 نظرات (0)
بازدید : 303

نحوه مطالعه درس های دینی، ادبیات فارسی، زبان انگلیسی و عربی برای کنکور


کلیات نحوه ی مطالعه ی مباحث در دروس مختلف کنکور

در مرکز مشاوره تحصیلی علیرضا افشار بارها گفته ایم روش مطالعه ی هر درس منحصر به فرد نخواهد بود. با این وجود کلیات دروس، دارای چهارچوب و قوانین جامعی است که مشخصاً جزئیات مبرا از یک قانون واحد بوده و ما حسب معیارهای گوناگون، مانند تفاوت درنحوه ی تدریس اساتید و یا منابع مختلف دارای تنوع و گستردگی است.

برای هر انسان میلیون ها راه برای رسیدن به خدا وجود دارد. پس درکل نمی توان نقدی در این باب به جزئیات گام های تدریس اساتید و یا منابع متفاوت پیشنهادی توسط آنها و برنامه های مطالعاتی داوطلبان وارد کرد. منطقی است که این موضوعات تحت همان چهارچوب و قاعده های کلی پیش برود.

همانطورکه یک فوتبالیست برجسته درطول مسیر پیشرفت خود تماماً بابهترین مربی و یا امکانات کافی برای تمرین پیش نرفته است اما چیزی که دراین بین اهمیت دارد این است که او ساختار و تکنیک های مورد نیاز را فراگرفته و با تلاش و تجربیات شخصی خود به یک اسطوره مبدل شده است. پس برای بهترین شدن لزوماً نیاز به آموختن از بهترین اساتید مطرح نیست.

بارها دیده ایم که هزاران شخص از تدریس یک استاد کاردان و بهترین منابع و برنامه ی یک مشاور برجسته در ظاهر استفاده کرده اند اما فقط تعداد اندکی از آنها موفق شده اند. پس بهتراست این موضوع را با یک جمله این طور تشبیه کنیم که، شرط کافی برای موفقیت تلاش و پشتکار هر فرد است. زیرا هیچ فعل موفقی برای بهترین بودن یک فرد دردنیا وجود ندارد که بتوان بخاطر دست یابی به آن صفرتا صد عمل را به دیگری واگذار کرد و به موفقیت رسید.

پس با تقلید از این تفکر که یک داوطلب توانسته است با منابع و اساتیدی خاص رتبه ی برتر شود، نباید پیش رفت. هیچ نسخه ی موفقیتی برای دوفرد مختلف کاملاً شبیه به هم نمی باشد و بهره وری افراد متفاوت است.

تعریف مباحث توصیفی و دروس عمومی کنکور

به کاربردن واژه ی مباحث در اینجا به این دلیل است که ما قصد نداریم صرفاً درسی خاص را در یکی از این دو گروه قرار دهیم. اما چرا؟ تفاوت میان توصیف و تحلیل را می توان اینطور بیان کرد: مباحثی توصیفی هستند که بتوان با مطالعه ی اصل کتاب درسی به همه ی سؤالات موجود در حیطه ی آن موضوع پاسخ داد و یا درتعریفی دیگر، پاسخ سؤالات را بتوان با مراجعه به متن کتاب درسی یافت.

ویژگی دروس توصیفی و عمومی آزمون سراسری

ویژگی این دسته ازمباحث حفظی بودن مطالب و یادگیری سریع آن است. اما در مقابل، مطالب این گروه به سرعت فراموش می شوند. زیرا عملکرد رشته های عصبی موجود در مغز برای جایگذاری مطالب در خانه های حافظه بسیار سست است.

پس دراین صورت شرط عدم فراموشی این مباحث تثبیت آنها درحافظه است . اما چگونه؟ سیستمی تحت عنوان تداعی معانی و تصویرسازی وجود دارد که می تواند برخی ازمطالب فرار، مانند به خاطر سپردن اسامی در تاریخ ادبیات را به کمک تصویرسازی در حافظه تثبیت کند. به این صورت که با تصویرسازی مباحث همانند یک داستان، می توان به حفظ مطالب در ذهن یاری کرد.

نحوه ی مطالعه ی درس های عمومی توصیفی

هنگام مطالعه ی دروس توصیفی، باید به این ویژگی از آنها اشاره کرد که نحوه ی مطالعه ی مباحث بسیار روان، ملموس و یا بهتر است بگوییم قابل فهم برای همه ی داوطلبان خواهد بود. البته دراین بین استثناء هایی در بعضی مطالب وجود دارد.مانند: مبحث علت و معلول که درگروه مباحث توصیفی قرار دارد اما داوطلب را وادار به اندکی تفکر می کند.

در مطالعه ی دروس توصیفی باید ذکر کرد، اگر حجم مطالب زیاد باشد به دنبال آن فراموشی مباحث سریع تر و درمدت زمان کمتری خواهد بود. شاید در اینجا بهتر باشد از به کار بردن واژه ی فراموشی امتناع کنیم، زیرا دراین مرحله از مطالعه ی دروس توصیفی اصلاً آموختنی در کار نبوده و به گفته ی روانشناسان فراموشی مرحله ی بعد ازمطالعه وآموختن است. اما واژه ی فراموشی در جمله ی قبل به معنی عدم به خاطر سپردن مطالب درهمان لحظه می باشد.

اگر حجم مطالب توصیفی اندک باشد، قطعاً یادگیری و به خاطر سپردن آن ها فرآیند نتیجه آور تری را برای داوطلب خواهد داشت.

دروس عمومی را در بخش های کوچک بخوانید

پس به طور کلی مباحث توصیفی نباید با حجم گسترده و مقدار زیاد مطالعه شود. به همان میزانی که مطالعه ی این دروس دارای سلسه مراتب بوده و به قطعه های با حجم کمتری تقسیم شده باشد درذهن بهتر تثبیت خواهند شد. به داوطلبان عزیزتأکید می شود که ابداً مطالعه ی این سبک از مطالب را به بازه ی زمانی فشرده مثلاً دوران طلایی نوروز کنکور و بعد از عید نوروز موکول نکنند.

زیرا این عمل اصلاً منطقی نبوده و مطالعه ی حجم زیاد از دروس توصیفی در بازه ی زمانی کوتاه، به سرعت باعث فراموش شدن مباحث می شود. و یادگیری این دروس می بایست به مرور و با تعداد دفعات بیش تر اما حجم کم تر باشد تا احتمال فراموشی مطالب را به حداقل برساند. به این روش فرآیند ثابت و یا خرد می گویند. به طور کلی یادگیری این سبک از دروس با تصویر سازی و ایجاد سلسله مراتب در موضوعات و بیان مطالب به صورت داستان تأثیرگذار خواهد بود.

بهترین منبع برای مطالعه ی دروس عمومی چیست؟

مرور و دوره ی مباحث توصیفی با دفعات زیاد باید اتفاق بیافتد. زیرا جمله بندی و متن کتاب درسی مرجع کافی و درسنامه ی لازم برای آموزش ما خواهد بود که به طورکلی میتوان گفت: مبحث پیچیده ای در آن وجود ندارد.

درمباحث توصیفی بیش ترین دقت بر روی متن کتاب درسی است. زیرا در بسیاری ازکتاب های کمک آموزشی گاهی اوقات به علت حذف و یا اضافه کردن مطالب، اشتباه علمی در اصل درسنامه به وجود آمده که این نکته به نوبه ی خود جای تأمل دارد و داوطلب باید اصل کتاب درسی را به عنوان منبع و مرجع قابل اطمینان برای مطالعه ی خود برگزیند و برای تست زنی به سراغ بهترین منابع کنکور رفت.

نحوه ی مطالعه ی دروس عمومی کنکور به تفکیک هر درس

دروس عمومی بیشتر در حوضه ی مباحث توصیفی قراردارند، هرچند همانطورکه قبلاً به آن اشاره شد تمامی این مباحث دارای موارد استثناء نیز می باشند که داوطلب برای مطالعه ی آنها باید از قوه ی ادراک خود استفاده کند. اولین دروس مورد بحث ما به ترتیب دین وزندگی، ادبیات فارسی و… خواهند بود که در ادامه به توضیح جامع آنها اشاره خواهیم کرد.

روش مطالعه ی درس دین و زندگی کنکور



هنگام مطالعه ی این درس باید به این نکته اشاره کرد که میانگین نمرات کسب شده از آن توسط داوطلبان درسال های اخیر حدود 20 الی 25 درصد بوده، پس می توان نتیجه گرفت که مطالعه ی این درس برای اکثر داوطلبان روان و بدون مشکل بوده است.

آیا حل تست دین و زندگی باید بلافاصله بعد از مطالعه ی متن درس اتفاق بیافتد؟

اکثر مشاوران تحصیلی به این موضوع اعتقاد دارند که چون قالب کلی دین وزندگی یک درس حفظی بوده، پس تست زنی کنکور و تمرین نباید بلافاصله بعد از مطالعه ی متن کتاب درسی اتفاق بیافتد. اما همانطور که درچند سطر بالاتر به آن اشاره شد، هیچ مبحث توصیفی وجود ندارد که کاملاً بتوان با خواندن و به خاطر سپردن مطالب آن به موضوع احاطه داشت، همانطور که هیچ مبحث تحلیلی کاملاً به تحلیل و درک سؤال نیاز ندارد و درمواردی نیازبه حفظ مطلب وجود خواهد داشت.

پس برای مطالعه ی این درس تأکید بنده این است که حل تست بعد از مطالعه ی متن درس اتفاق بیافتد. زیرا مطالبی مانند: آیات و احادیث و حتی برخی از قسمت های عناوین و متن درس به شدت فهمیدنی هستند و داوطلب باید آنها  را در ذهن، درک و تفکیک کند.

روش بیان شده کاملاً علمی بوده و پیشنهاد کلی درباب مطالعه ی این درس این است که:

  • در درجه ی اول ،ابتدا برای تک تک فصول چندین تست و حتی سؤال تشریحی مطالعه و مرور شود تا یک پیش نیاز ذهنی برای درک اصل موضوع در ذهن داوطلب ایجاد شود و بتواند با نحوه  وسبک طراحی سؤالات آن فصل توسط طراح آشنایی لازم را کسب کند.
  • در درجه ی دوم متوجه ی این مطلب شود که آیا موارد مطالعه شده توسط داوطلب به طور صحیح مطالعه شده و یا برداشت وی از اصل مطالب کتاب درسی متفاوت بوده است.

 آیا نیازبه حفظ کردن و یا به خاطرسپردن آیات و احادیث دینی وجود دارد؟

برای پاسخ به این سؤال باید ذکرشود که به خاطرسپردن مطالب، یک فعل توصیفی است و دروس توصیفی با وجود یادگیریِ سریع و آسان آنها توسط افراد، به همان میزان سریع تر نیز فراموش خواهند شد. پس بنده با به خاطر سپردن و حفظ کردن این مطالب در بازه ی زمانی کوتاه موافق نبوده ، بخصوص که این روش بیشتر مختص داوطلبانی است که دارای پایه ی درسی قوی درتمامی دروس هستند.

به طورکلی با وجود حجم زیاد وگسترده ی مباحث باید به درک و فهم مطالب و افزایش کیفیت مطالعه در مقابل حفظ کردن آنها تأکید کرد. زیرا با فهم یک موضوع می توان به تمام زوایای موجود درآن احاطه پیدا کرد تا داوطلب هنگام مواجهه با مطالب متنوع دچار سردرگمی و چالش نشود. پس درحالت کلی بهتراست به جای حفظ کردن کل آیات و احادیث و یا حتی پیام های آنها بتوان با استفاده از یک کلید واژه ی به خصوص، آنها را به عناوین و اسامی فصول و یاحتی متن هرمبحث دربخش های مختلف ارتباط داد.

روش متصل کرد آیات به مفاهیم برای دین و زندگی

یکی از روشهای موجود برای بهتر شدن تحلیل آیات این است که مانند یک بازی فکریِ ستونی، آیات و پیام آنها را با بهترین تحلیل ممکن به هم مرتبط کنیم. به اینصورت که آیات چند درس را به طور پراکنده در یک ستون نوشته و درستون مقابل، تحلیل آیات را با همین روش یادداشت کنیم. سپس پاسخ های مناسب هرردیف را به گزینه ی مورد نظرآن متصل کنیم.

بهترین راهکار برای مطالعه ی درس دین وزندگی چیست؟

بهترین راهکاربه صورت مرحله به مرحله:

مرحله اول) ابتدا یک مرتبه کتاب درسی مطالعه شود

مرحله دوم) بلافاصله بعد به سراغ بحث آیات و احادیث وپیام آیات بروید، این مباحث کاملاً می بایست درک شود سپس با معنی و پیام آیات تطبیق داده شود

مرحله سوم) بعد از اینکه معانی آیات به طور تشریحی مطالعه شد، سپس چند سؤال ازمباحث پیام آیات حل شود

مرحله چهارم) در نوبت بعدی مطالعه می توان کار را با مطالعه ی متون قابل اهمیت در کتاب کمک درسی ادامه داد

مرحله پنجم) بعد از مطالعه ی دوباره ی آیات و احادیث و سپس با استدلال، چندین تست پوششی درباره ی متن کتاب درسی وآیات و احادیث پاسخ داده شود.

مرحله نهایی) به علت ایجاد تنوع مطالعاتی می توان مطالعه ی درس دین وزندگی رات قریباً به صورت یک روز درمیان در برنامه ی مطالعاتی قرارداد که در مطلب برنامه ریزی کنکور آن را بررسی کرده ایم.

آیا برای دین و زندگی به درسنامه کتاب تست نیاز داریم؟

برای آیات، احادیث و اشعار: به طورکلی اگر بخواهیم روش مناسب، منابع مطالعه ی درس دین وزندگی را در چند سطر جمع بندی کنیم در ابتدا به این نکته اشاره می کنیم که برای مباحثی مانند: آیات، احادیث و اشعار حتماً به درسنامه ی کتاب کمک درسی نیازداریم.

برای متن دروس دین و زندگی: اما برای مطالعه ی متن کتاب، مرجع کافی کتاب درسی می باشد. با این وجود می توان به درسنامه های برخی ازکتب درسی اعتماد کرد ونتیجه نیزگرفت اما توصیه ی بهترهمان متن کتاب درسی است.

روش مطالعه ی درس ادبیات فارسی کنکور


میانگین درس ادبیات فارسی نیز در آزمون سراسری برای اکثر داوطلبان دارای نمره ی بالایی می باشد. برای مطالعه ی این درس می بایست درترم اول، بیش ترین توجه، به مباحث قرابت معنایی، آرایه و زبان فارسی باشد. اما چون برای یادگیری قرابت معنایی باید معانی ومفاهیم اشعار را نیز آموخت، پس مطالعه ی آن نیز مورد نیاز خواهد بود. مباحث املاء و تاریخ ادبیات را می توان دو الی سه روز قبل از آزمون های آزمایشی مطالعه و مرور کرد.

درس ادبیات فارسی را چگونه مطالعه کنیم؟

مطالعه ی درس ادبیات فارسی را می توان با دو روش کلی بیان کرد:

1) مطالعه به روش درس به درس ادبیات فارسی

2) مطالعه ی مطالب با مبحث بندی کردن دروس ادبیات

چگونه ادبیات فارسی را درس به درس بخوانیم؟

اگر داوطلب پایه ی دوازدهم باشد، می تواند به روش درس به درس که نیازمند زمان کافی برای مطالعه می باشد وهمراه با تدریس دبیر، آزمون آزمایشی و امتحانات نهایی پیش برود.

در این روش تمرکز بیشتر باید روی اشعار و متون مهم باشد. این اشعار مهم شامل ادبیات غنایی و یا ادبیات متون کهن است، اما شعر نو و ادبیات حماسی از اهمیت کمتری برخوردار هستند.

اگر داوطلب دارای ضعف علمی باشد، روش مطالعه ی مبحثی دروس را باید رها کرده و با روش درس به درس پیش برود.

طریقه مطالعه قرابت معنایی و آرایه های ادبی کنکور

بعد از مطالعه ی قرابت معنایی و آرایه و زبان فارسی حتماً بایستی سؤال تستی کار شود. همچنین مانند دیگر دروس عمومی، تست ها و سؤالات کنکورهای سال های قبل در اولویت قراردارند.

بحث آرایه های ادبی را باید کم کم و مبحث بندی شده پیش رفت. هنگام مطالعه ی قرابت معنایی نیزمانند درس دین وزندگی باید قالب و کلیدواژه ها را فرا گرفت.

روش مطالعه زبان فارسی کنکور سراسری

هنگام مطالعه ی درس زبان فارسی می بایست صبور بود و سؤالات تستی بیشتری را کار کرد و پیشرفت در این مبحث بدون تمرین ممکن نیست.

در روش مبحث بندی دروس سه بحث قرابت معنایی، آرایه های ادبی و زبان فارسی دارای اهمیت ویژه ای هستند اما مطالعه ی آنها را می توان در زمان های خرد و مرده گنجاند که در مطلب افزایش ساعت مطالعه کنکور آن را بررسی کردیم. همچنین با منابعی مانند الگو و یا هفت خان از انتشارات خیلی سبز پیش رفت.

شیوه ی مطالعه ی درس زبان انگلیسی برای کنکور سراسری

در مطالعه ی این درس داوطلب نباید به هیچ عنوان عجله ای برای مباحث کلوز تست و درک مطلب داشته باشد. بلکه بنده اعتقاد دارم اکثریت داوطلبان برای پیش بردن این درس می بایست با مطالعه ی گرامر و واژگان شروع کرده و سپس مطالعه را به سمت مباحث درک مطلب و کلوز تست ها سوق دهند.

نحوه ی مطالعه ی درس زبان انگلیسی پیچیدگی خاصی ندارد و در وحله ی اول باید گرامر و واژگان مطالعه شود.

منابع ساده و سطح بالا زبان انگلیسی کنکور

منابع سطح ساده برای این درس خط سفید و گاج میکرو می باشد و در سطح بالاتر خیلی سبز و یا مبتکران گزینه های مفیدی برای مطالعه می باشند.

روش یادگیری لغات و واژگان زبان انگلیسی کنکور

یادگیری کاربرد واژگان و یا کاربرد گرامردرقالب تست، مهم ترین چالش درمطالعه ی این درس می باشد و هیچ گاه نباید ازاین موضوع غافل بود که نمی توان بدون یادگیری کاربردی این مباحث درحل تست ها به موفقیت رسید.

یک راهکار برای مطالعه ی این درس این است که تعدادی از واژگان درس را به همراه معانی آنها یادداشت کرده و هنگام حل تست ها به معانی این کلمات مراجعه کرد تا بتوان کاربرد هر واژه را در متن آموخت.

پیشنهاد برای داوطلبانی که در درس زبان انگلیسی ضعیف هستند

برای داوطلبانی که در این درس ضعیف می باشند حل تمرین های کتاب درسی بهترین راهکار برای پیشرفت می باشد. این نکته را نیز باید در نظر گرفت که مطالعه و تمرین مبحث کلوز تست را نباید تا پایان مطالعه ی واژگان حداقل پایه و ترم اول سال دوازدهم شروع کرد.

نحوه ی مطالعه ی درس عربی برای کنکور سراسری


درابتدا باید این نکته را ذکر کرد که درس عربی می تواند تحلیلی ترین ساختار را دربین دروس عمومی داشته باشد. زیرا قواعد این درس به یکدیگر متصل و مرتبط می باشند وشاید بتوان گفت حدود 80 الی 90 درصد از قواعد با یکدیگر پیوستگی دارند.

اساتید این درس همیشه به داوطلبان تأکید می کنند که هیچ گاه ازابتدا شروع به حل تست نکنند و با مباحث کلاس و شیوه ی تدریس استاد پیش بروند. از نظر بنده نیز این منطقی ترین راهکار برای پیش بردن مطالعه دراین درس می باشد.

داوطلبانی که دراین درس ضعیف هستند به هیچ عنوان با برنامه ی آزمون ها مطالعه را جلو نبرند. و در مرحله ی اول با مباحثی مانند: اسم، فعل و ترجمه به صورت مبحثی کارکنند.

مهمترین راهکار برای پیشرفت عربی کنکور

مهم ترین موضوع برای یادگیری این درس دانستن نقش کلمات در جملات مختلف سؤال است و داوطلب می بایست بتواند این عبارات را تفکیک و تحلیل شده بیان کند. یعنی نقش کلمات را در جمله بداند. این موضوع را می توان برای هر متن از کتاب درسی نیز به طور مجزا انجام داد تا بتوان به تسلط کافی دست یافت.

پیشرفت دراین درس مستلزم حل تست و تمرین زیاد است. کتاب خیلی سبز نیز منبع مناسبی برای مطالعه ی این درس می باشد. برای مطالعه ی این درس می توان با فیلم آموزشی کنکور ویا کلاس آموزشی پیش رفت. زیرا آموزش این درس توسط اساتید می تواند به داوطلب در درک مطالب کمک شایانی کند. درس عربی را دربازه ی زمانی دو الی چهار ماه می توان جمع بندی کرد وسپس به سراغ درک مطلب و حل تست رفت.


سخن پایانی در مورد مطالعه دروس عمومی کنکور

دروس عمومی شاید در مجموع نسبت به دروس تخصصی ساده تر به نظر برسند اما تسلط و رسیدن به درصد بالا در این دروس نیازمند استمرار و تمرین در قالب باکس های مطالعاتی کوچک است.

بی توجهی به دروس عمومی و یا حتی توجه بیش از حد به آنها میتواند به رتبه ی شما ضربه وارد کند برقراری تعادل بین دروس عمومی و تخصصی یکی از ویژگی های رتبه های تاپ کنکور است.

مشاوره پیشنهادی : کارگاه روش مطالعه علیرضا افشار (همایش اصفهان)

طرح کلاس مشاوره زمستان



برای نمایش این مطلب لطفا عضو شوید و در صورتی که قبلا عضو شدید از وارد شوید
عضویت در سایت
نام کاربری :
رمز عبور :
تکرار رمز :
موبایل :
ایمیل :
نام اصلی :
کد امنیتی :
 
کد امنیتی
 
بارگزاری مجدد
مشاوره استاد علیرضا افشار یکشنبه 14 دی 1399 زمان : 19:17 نظرات (0)
بازدید : 283

نحوه مطالعه درس های دینی، ادبیات فارسی، زبان انگلیسی و عربی برای کنکور


کلیات نحوه ی مطالعه ی مباحث در دروس مختلف کنکور

در مرکز مشاوره تحصیلی علیرضا افشار بارها گفته ایم روش مطالعه ی هر درس منحصر به فرد نخواهد بود. با این وجود کلیات دروس، دارای چهارچوب و قوانین جامعی است که مشخصاً جزئیات مبرا از یک قانون واحد بوده و ما حسب معیارهای گوناگون، مانند تفاوت درنحوه ی تدریس اساتید و یا منابع مختلف دارای تنوع و گستردگی است.

برای هر انسان میلیون ها راه برای رسیدن به خدا وجود دارد. پس درکل نمی توان نقدی در این باب به جزئیات گام های تدریس اساتید و یا منابع متفاوت پیشنهادی توسط آنها و برنامه های مطالعاتی داوطلبان وارد کرد. منطقی است که این موضوعات تحت همان چهارچوب و قاعده های کلی پیش برود.

همانطورکه یک فوتبالیست برجسته درطول مسیر پیشرفت خود تماماً بابهترین مربی و یا امکانات کافی برای تمرین پیش نرفته است اما چیزی که دراین بین اهمیت دارد این است که او ساختار و تکنیک های مورد نیاز را فراگرفته و با تلاش و تجربیات شخصی خود به یک اسطوره مبدل شده است. پس برای بهترین شدن لزوماً نیاز به آموختن از بهترین اساتید مطرح نیست.

بارها دیده ایم که هزاران شخص از تدریس یک استاد کاردان و بهترین منابع و برنامه ی یک مشاور برجسته در ظاهر استفاده کرده اند اما فقط تعداد اندکی از آنها موفق شده اند. پس بهتراست این موضوع را با یک جمله این طور تشبیه کنیم که، شرط کافی برای موفقیت تلاش و پشتکار هر فرد است. زیرا هیچ فعل موفقی برای بهترین بودن یک فرد دردنیا وجود ندارد که بتوان بخاطر دست یابی به آن صفرتا صد عمل را به دیگری واگذار کرد و به موفقیت رسید.

پس با تقلید از این تفکر که یک داوطلب توانسته است با منابع و اساتیدی خاص رتبه ی برتر شود، نباید پیش رفت. هیچ نسخه ی موفقیتی برای دوفرد مختلف کاملاً شبیه به هم نمی باشد و بهره وری افراد متفاوت است.

تعریف مباحث توصیفی و دروس عمومی کنکور

به کاربردن واژه ی مباحث در اینجا به این دلیل است که ما قصد نداریم صرفاً درسی خاص را در یکی از این دو گروه قرار دهیم. اما چرا؟ تفاوت میان توصیف و تحلیل را می توان اینطور بیان کرد: مباحثی توصیفی هستند که بتوان با مطالعه ی اصل کتاب درسی به همه ی سؤالات موجود در حیطه ی آن موضوع پاسخ داد و یا درتعریفی دیگر، پاسخ سؤالات را بتوان با مراجعه به متن کتاب درسی یافت.

ویژگی دروس توصیفی و عمومی آزمون سراسری

ویژگی این دسته ازمباحث حفظی بودن مطالب و یادگیری سریع آن است. اما در مقابل، مطالب این گروه به سرعت فراموش می شوند. زیرا عملکرد رشته های عصبی موجود در مغز برای جایگذاری مطالب در خانه های حافظه بسیار سست است.

پس دراین صورت شرط عدم فراموشی این مباحث تثبیت آنها درحافظه است . اما چگونه؟ سیستمی تحت عنوان تداعی معانی و تصویرسازی وجود دارد که می تواند برخی ازمطالب فرار، مانند به خاطر سپردن اسامی در تاریخ ادبیات را به کمک تصویرسازی در حافظه تثبیت کند. به این صورت که با تصویرسازی مباحث همانند یک داستان، می توان به حفظ مطالب در ذهن یاری کرد.

نحوه ی مطالعه ی درس های عمومی توصیفی

هنگام مطالعه ی دروس توصیفی، باید به این ویژگی از آنها اشاره کرد که نحوه ی مطالعه ی مباحث بسیار روان، ملموس و یا بهتر است بگوییم قابل فهم برای همه ی داوطلبان خواهد بود. البته دراین بین استثناء هایی در بعضی مطالب وجود دارد.مانند: مبحث علت و معلول که درگروه مباحث توصیفی قرار دارد اما داوطلب را وادار به اندکی تفکر می کند.

در مطالعه ی دروس توصیفی باید ذکر کرد، اگر حجم مطالب زیاد باشد به دنبال آن فراموشی مباحث سریع تر و درمدت زمان کمتری خواهد بود. شاید در اینجا بهتر باشد از به کار بردن واژه ی فراموشی امتناع کنیم، زیرا دراین مرحله از مطالعه ی دروس توصیفی اصلاً آموختنی در کار نبوده و به گفته ی روانشناسان فراموشی مرحله ی بعد ازمطالعه وآموختن است. اما واژه ی فراموشی در جمله ی قبل به معنی عدم به خاطر سپردن مطالب درهمان لحظه می باشد.

اگر حجم مطالب توصیفی اندک باشد، قطعاً یادگیری و به خاطر سپردن آن ها فرآیند نتیجه آور تری را برای داوطلب خواهد داشت.

دروس عمومی را در بخش های کوچک بخوانید

پس به طور کلی مباحث توصیفی نباید با حجم گسترده و مقدار زیاد مطالعه شود. به همان میزانی که مطالعه ی این دروس دارای سلسه مراتب بوده و به قطعه های با حجم کمتری تقسیم شده باشد درذهن بهتر تثبیت خواهند شد. به داوطلبان عزیزتأکید می شود که ابداً مطالعه ی این سبک از مطالب را به بازه ی زمانی فشرده مثلاً دوران طلایی نوروز کنکور و بعد از عید نوروز موکول نکنند.

زیرا این عمل اصلاً منطقی نبوده و مطالعه ی حجم زیاد از دروس توصیفی در بازه ی زمانی کوتاه، به سرعت باعث فراموش شدن مباحث می شود. و یادگیری این دروس می بایست به مرور و با تعداد دفعات بیش تر اما حجم کم تر باشد تا احتمال فراموشی مطالب را به حداقل برساند. به این روش فرآیند ثابت و یا خرد می گویند. به طور کلی یادگیری این سبک از دروس با تصویر سازی و ایجاد سلسله مراتب در موضوعات و بیان مطالب به صورت داستان تأثیرگذار خواهد بود.

بهترین منبع برای مطالعه ی دروس عمومی چیست؟

مرور و دوره ی مباحث توصیفی با دفعات زیاد باید اتفاق بیافتد. زیرا جمله بندی و متن کتاب درسی مرجع کافی و درسنامه ی لازم برای آموزش ما خواهد بود که به طورکلی میتوان گفت: مبحث پیچیده ای در آن وجود ندارد.

درمباحث توصیفی بیش ترین دقت بر روی متن کتاب درسی است. زیرا در بسیاری ازکتاب های کمک آموزشی گاهی اوقات به علت حذف و یا اضافه کردن مطالب، اشتباه علمی در اصل درسنامه به وجود آمده که این نکته به نوبه ی خود جای تأمل دارد و داوطلب باید اصل کتاب درسی را به عنوان منبع و مرجع قابل اطمینان برای مطالعه ی خود برگزیند و برای تست زنی به سراغ بهترین منابع کنکور رفت.

نحوه ی مطالعه ی دروس عمومی کنکور به تفکیک هر درس

دروس عمومی بیشتر در حوضه ی مباحث توصیفی قراردارند، هرچند همانطورکه قبلاً به آن اشاره شد تمامی این مباحث دارای موارد استثناء نیز می باشند که داوطلب برای مطالعه ی آنها باید از قوه ی ادراک خود استفاده کند. اولین دروس مورد بحث ما به ترتیب دین وزندگی، ادبیات فارسی و… خواهند بود که در ادامه به توضیح جامع آنها اشاره خواهیم کرد.

روش مطالعه ی درس دین و زندگی کنکور



هنگام مطالعه ی این درس باید به این نکته اشاره کرد که میانگین نمرات کسب شده از آن توسط داوطلبان درسال های اخیر حدود 20 الی 25 درصد بوده، پس می توان نتیجه گرفت که مطالعه ی این درس برای اکثر داوطلبان روان و بدون مشکل بوده است.

آیا حل تست دین و زندگی باید بلافاصله بعد از مطالعه ی متن درس اتفاق بیافتد؟

اکثر مشاوران تحصیلی به این موضوع اعتقاد دارند که چون قالب کلی دین وزندگی یک درس حفظی بوده، پس تست زنی کنکور و تمرین نباید بلافاصله بعد از مطالعه ی متن کتاب درسی اتفاق بیافتد. اما همانطور که درچند سطر بالاتر به آن اشاره شد، هیچ مبحث توصیفی وجود ندارد که کاملاً بتوان با خواندن و به خاطر سپردن مطالب آن به موضوع احاطه داشت، همانطور که هیچ مبحث تحلیلی کاملاً به تحلیل و درک سؤال نیاز ندارد و درمواردی نیازبه حفظ مطلب وجود خواهد داشت.

پس برای مطالعه ی این درس تأکید بنده این است که حل تست بعد از مطالعه ی متن درس اتفاق بیافتد. زیرا مطالبی مانند: آیات و احادیث و حتی برخی از قسمت های عناوین و متن درس به شدت فهمیدنی هستند و داوطلب باید آنها  را در ذهن، درک و تفکیک کند.

روش بیان شده کاملاً علمی بوده و پیشنهاد کلی درباب مطالعه ی این درس این است که:

  • در درجه ی اول ،ابتدا برای تک تک فصول چندین تست و حتی سؤال تشریحی مطالعه و مرور شود تا یک پیش نیاز ذهنی برای درک اصل موضوع در ذهن داوطلب ایجاد شود و بتواند با نحوه  وسبک طراحی سؤالات آن فصل توسط طراح آشنایی لازم را کسب کند.
  • در درجه ی دوم متوجه ی این مطلب شود که آیا موارد مطالعه شده توسط داوطلب به طور صحیح مطالعه شده و یا برداشت وی از اصل مطالب کتاب درسی متفاوت بوده است.

 آیا نیازبه حفظ کردن و یا به خاطرسپردن آیات و احادیث دینی وجود دارد؟

برای پاسخ به این سؤال باید ذکرشود که به خاطرسپردن مطالب، یک فعل توصیفی است و دروس توصیفی با وجود یادگیریِ سریع و آسان آنها توسط افراد، به همان میزان سریع تر نیز فراموش خواهند شد. پس بنده با به خاطر سپردن و حفظ کردن این مطالب در بازه ی زمانی کوتاه موافق نبوده ، بخصوص که این روش بیشتر مختص داوطلبانی است که دارای پایه ی درسی قوی درتمامی دروس هستند.

به طورکلی با وجود حجم زیاد وگسترده ی مباحث باید به درک و فهم مطالب و افزایش کیفیت مطالعه در مقابل حفظ کردن آنها تأکید کرد. زیرا با فهم یک موضوع می توان به تمام زوایای موجود درآن احاطه پیدا کرد تا داوطلب هنگام مواجهه با مطالب متنوع دچار سردرگمی و چالش نشود. پس درحالت کلی بهتراست به جای حفظ کردن کل آیات و احادیث و یا حتی پیام های آنها بتوان با استفاده از یک کلید واژه ی به خصوص، آنها را به عناوین و اسامی فصول و یاحتی متن هرمبحث دربخش های مختلف ارتباط داد.

روش متصل کرد آیات به مفاهیم برای دین و زندگی

یکی از روشهای موجود برای بهتر شدن تحلیل آیات این است که مانند یک بازی فکریِ ستونی، آیات و پیام آنها را با بهترین تحلیل ممکن به هم مرتبط کنیم. به اینصورت که آیات چند درس را به طور پراکنده در یک ستون نوشته و درستون مقابل، تحلیل آیات را با همین روش یادداشت کنیم. سپس پاسخ های مناسب هرردیف را به گزینه ی مورد نظرآن متصل کنیم.

بهترین راهکار برای مطالعه ی درس دین وزندگی چیست؟

بهترین راهکاربه صورت مرحله به مرحله:

مرحله اول) ابتدا یک مرتبه کتاب درسی مطالعه شود

مرحله دوم) بلافاصله بعد به سراغ بحث آیات و احادیث وپیام آیات بروید، این مباحث کاملاً می بایست درک شود سپس با معنی و پیام آیات تطبیق داده شود

مرحله سوم) بعد از اینکه معانی آیات به طور تشریحی مطالعه شد، سپس چند سؤال ازمباحث پیام آیات حل شود

مرحله چهارم) در نوبت بعدی مطالعه می توان کار را با مطالعه ی متون قابل اهمیت در کتاب کمک درسی ادامه داد

مرحله پنجم) بعد از مطالعه ی دوباره ی آیات و احادیث و سپس با استدلال، چندین تست پوششی درباره ی متن کتاب درسی وآیات و احادیث پاسخ داده شود.

مرحله نهایی) به علت ایجاد تنوع مطالعاتی می توان مطالعه ی درس دین وزندگی رات قریباً به صورت یک روز درمیان در برنامه ی مطالعاتی قرارداد که در مطلب برنامه ریزی کنکور آن را بررسی کرده ایم.

آیا برای دین و زندگی به درسنامه کتاب تست نیاز داریم؟

برای آیات، احادیث و اشعار: به طورکلی اگر بخواهیم روش مناسب، منابع مطالعه ی درس دین وزندگی را در چند سطر جمع بندی کنیم در ابتدا به این نکته اشاره می کنیم که برای مباحثی مانند: آیات، احادیث و اشعار حتماً به درسنامه ی کتاب کمک درسی نیازداریم.

برای متن دروس دین و زندگی: اما برای مطالعه ی متن کتاب، مرجع کافی کتاب درسی می باشد. با این وجود می توان به درسنامه های برخی ازکتب درسی اعتماد کرد ونتیجه نیزگرفت اما توصیه ی بهترهمان متن کتاب درسی است.

روش مطالعه ی درس ادبیات فارسی کنکور


میانگین درس ادبیات فارسی نیز در آزمون سراسری برای اکثر داوطلبان دارای نمره ی بالایی می باشد. برای مطالعه ی این درس می بایست درترم اول، بیش ترین توجه، به مباحث قرابت معنایی، آرایه و زبان فارسی باشد. اما چون برای یادگیری قرابت معنایی باید معانی ومفاهیم اشعار را نیز آموخت، پس مطالعه ی آن نیز مورد نیاز خواهد بود. مباحث املاء و تاریخ ادبیات را می توان دو الی سه روز قبل از آزمون های آزمایشی مطالعه و مرور کرد.

درس ادبیات فارسی را چگونه مطالعه کنیم؟

مطالعه ی درس ادبیات فارسی را می توان با دو روش کلی بیان کرد:

1) مطالعه به روش درس به درس ادبیات فارسی

2) مطالعه ی مطالب با مبحث بندی کردن دروس ادبیات

چگونه ادبیات فارسی را درس به درس بخوانیم؟

اگر داوطلب پایه ی دوازدهم باشد، می تواند به روش درس به درس که نیازمند زمان کافی برای مطالعه می باشد وهمراه با تدریس دبیر، آزمون آزمایشی و امتحانات نهایی پیش برود.

در این روش تمرکز بیشتر باید روی اشعار و متون مهم باشد. این اشعار مهم شامل ادبیات غنایی و یا ادبیات متون کهن است، اما شعر نو و ادبیات حماسی از اهمیت کمتری برخوردار هستند.

اگر داوطلب دارای ضعف علمی باشد، روش مطالعه ی مبحثی دروس را باید رها کرده و با روش درس به درس پیش برود.

طریقه مطالعه قرابت معنایی و آرایه های ادبی کنکور

بعد از مطالعه ی قرابت معنایی و آرایه و زبان فارسی حتماً بایستی سؤال تستی کار شود. همچنین مانند دیگر دروس عمومی، تست ها و سؤالات کنکورهای سال های قبل در اولویت قراردارند.

بحث آرایه های ادبی را باید کم کم و مبحث بندی شده پیش رفت. هنگام مطالعه ی قرابت معنایی نیزمانند درس دین وزندگی باید قالب و کلیدواژه ها را فرا گرفت.

روش مطالعه زبان فارسی کنکور سراسری

هنگام مطالعه ی درس زبان فارسی می بایست صبور بود و سؤالات تستی بیشتری را کار کرد و پیشرفت در این مبحث بدون تمرین ممکن نیست.

در روش مبحث بندی دروس سه بحث قرابت معنایی، آرایه های ادبی و زبان فارسی دارای اهمیت ویژه ای هستند اما مطالعه ی آنها را می توان در زمان های خرد و مرده گنجاند که در مطلب افزایش ساعت مطالعه کنکور آن را بررسی کردیم. همچنین با منابعی مانند الگو و یا هفت خان از انتشارات خیلی سبز پیش رفت.

شیوه ی مطالعه ی درس زبان انگلیسی برای کنکور سراسری

در مطالعه ی این درس داوطلب نباید به هیچ عنوان عجله ای برای مباحث کلوز تست و درک مطلب داشته باشد. بلکه بنده اعتقاد دارم اکثریت داوطلبان برای پیش بردن این درس می بایست با مطالعه ی گرامر و واژگان شروع کرده و سپس مطالعه را به سمت مباحث درک مطلب و کلوز تست ها سوق دهند.

نحوه ی مطالعه ی درس زبان انگلیسی پیچیدگی خاصی ندارد و در وحله ی اول باید گرامر و واژگان مطالعه شود.

منابع ساده و سطح بالا زبان انگلیسی کنکور

منابع سطح ساده برای این درس خط سفید و گاج میکرو می باشد و در سطح بالاتر خیلی سبز و یا مبتکران گزینه های مفیدی برای مطالعه می باشند.

روش یادگیری لغات و واژگان زبان انگلیسی کنکور

یادگیری کاربرد واژگان و یا کاربرد گرامردرقالب تست، مهم ترین چالش درمطالعه ی این درس می باشد و هیچ گاه نباید ازاین موضوع غافل بود که نمی توان بدون یادگیری کاربردی این مباحث درحل تست ها به موفقیت رسید.

یک راهکار برای مطالعه ی این درس این است که تعدادی از واژگان درس را به همراه معانی آنها یادداشت کرده و هنگام حل تست ها به معانی این کلمات مراجعه کرد تا بتوان کاربرد هر واژه را در متن آموخت.

پیشنهاد برای داوطلبانی که در درس زبان انگلیسی ضعیف هستند

برای داوطلبانی که در این درس ضعیف می باشند حل تمرین های کتاب درسی بهترین راهکار برای پیشرفت می باشد. این نکته را نیز باید در نظر گرفت که مطالعه و تمرین مبحث کلوز تست را نباید تا پایان مطالعه ی واژگان حداقل پایه و ترم اول سال دوازدهم شروع کرد.

نحوه ی مطالعه ی درس عربی برای کنکور سراسری


درابتدا باید این نکته را ذکر کرد که درس عربی می تواند تحلیلی ترین ساختار را دربین دروس عمومی داشته باشد. زیرا قواعد این درس به یکدیگر متصل و مرتبط می باشند وشاید بتوان گفت حدود 80 الی 90 درصد از قواعد با یکدیگر پیوستگی دارند.

اساتید این درس همیشه به داوطلبان تأکید می کنند که هیچ گاه ازابتدا شروع به حل تست نکنند و با مباحث کلاس و شیوه ی تدریس استاد پیش بروند. از نظر بنده نیز این منطقی ترین راهکار برای پیش بردن مطالعه دراین درس می باشد.

داوطلبانی که دراین درس ضعیف هستند به هیچ عنوان با برنامه ی آزمون ها مطالعه را جلو نبرند. و در مرحله ی اول با مباحثی مانند: اسم، فعل و ترجمه به صورت مبحثی کارکنند.

مهمترین راهکار برای پیشرفت عربی کنکور

مهم ترین موضوع برای یادگیری این درس دانستن نقش کلمات در جملات مختلف سؤال است و داوطلب می بایست بتواند این عبارات را تفکیک و تحلیل شده بیان کند. یعنی نقش کلمات را در جمله بداند. این موضوع را می توان برای هر متن از کتاب درسی نیز به طور مجزا انجام داد تا بتوان به تسلط کافی دست یافت.

پیشرفت دراین درس مستلزم حل تست و تمرین زیاد است. کتاب خیلی سبز نیز منبع مناسبی برای مطالعه ی این درس می باشد. برای مطالعه ی این درس می توان با فیلم آموزشی کنکور ویا کلاس آموزشی پیش رفت. زیرا آموزش این درس توسط اساتید می تواند به داوطلب در درک مطالب کمک شایانی کند. درس عربی را دربازه ی زمانی دو الی چهار ماه می توان جمع بندی کرد وسپس به سراغ درک مطلب و حل تست رفت.


سخن پایانی در مورد مطالعه دروس عمومی کنکور

دروس عمومی شاید در مجموع نسبت به دروس تخصصی ساده تر به نظر برسند اما تسلط و رسیدن به درصد بالا در این دروس نیازمند استمرار و تمرین در قالب باکس های مطالعاتی کوچک است.

بی توجهی به دروس عمومی و یا حتی توجه بیش از حد به آنها میتواند به رتبه ی شما ضربه وارد کند برقراری تعادل بین دروس عمومی و تخصصی یکی از ویژگی های رتبه های تاپ کنکور است.

مشاوره پیشنهادی : کارگاه روش مطالعه علیرضا افشار (همایش اصفهان)

طرح کلاس مشاوره زمستان



برای نمایش این مطلب لطفا عضو شوید و در صورتی که قبلا عضو شدید از وارد شوید
عضویت در سایت
نام کاربری :
رمز عبور :
تکرار رمز :
موبایل :
ایمیل :
نام اصلی :
کد امنیتی :
 
کد امنیتی
 
بارگزاری مجدد
مشاوره استاد علیرضا افشار یکشنبه 14 دی 1399 زمان : 19:03 نظرات (0)
بازدید : 339

مدیریت برنامه درسی مدرسه و برنامه شخصی مطالعه برای کنکور


فرق سال دوازدهم و کنکور با سایر سال ها

در ابتدا باید ذکرشود که کنکور فرآیندی است متفاوت با دیگرسال های تحصیلیِ یک داوطلب. که این عدم تشابه ها را می توان درچند بخش دسته بندی کرد.

ممکن است در سالهای پیشین برای کنکور آماده شده باشید یا اینکه پایه درسی ضعیفی داشته باشید در هر صورت سال دوازدهم برای شما سال متفاوتی است.این تفاوت جنبه های گوناگونی دارد که به سه مورد از مهمترین آنها میپردازیم:

مورد اول) برنامه ریزی و نظم سال دوازدهم برای کنکور

اولین تفاوت و شاید بتوان گفت اصلی ترین تفاوت آن داشتن نظم در روند مطالعه ی اصولی دروس و روش مطالعه سال دوازدهم می باشد. زیرا عمق درس ها و تنوع سؤالات در آزمون سراسری بالا است و همین امر، علت عدم مطالعه و تلاش لازم برای داوطلبان شده است.

این مطلب را می توان با مراجعه به آمار میانگین نمره ی کسب شده توسط داوطلبان در آزمون کنکور سراسری ِ امسال که نسبتاً دشوار نیز بوده است، برای دروس اختصاصی حدود کم تراز 8 درصد ویژه هر درس تخمین زد. این مسأله علاوه بر ساز و کار کنکور به تلاش های نیمه تمام داوطلبان باز می گردد.

مورد دوم) دقیق و کامل درس خواندن برخلاف امتحانات تشریحی

یکی دیگر از تفاوت های آزمون کنکور سراسری با دیگر آزمونهای یک داوطلب این است که اطلاعات کسب شده می بایست دقیق، قطعی و کامل باشند.

یعنی آزمون کنکورسراسری مانند امتحانات تشریحی که دبیر می تواند برای پاسخ نیمه کامل یک دانش آموزنیز نمره ای در نظر بگیرد نخواهد بود و در این آزمون نه تنها به اطلاعات ناقص نمره ای تعلق نخواهند داد، بلکه به ازای هر پاسخ غیر صحیح برای داوطلب، نمره ی منفی درج می کنند.

شما در سال دوازدهم باید به جمع بندی کنکور همراه با امتحان نهایی نیز دقت کنید.امتحانات نهایی اولویت دوم شما است اولویت اول مطالعه برای کنکور سراسری است،گرچه کسی که برای کنکور سراسری خوب کار کرده باشد در امتحانات نیز نتیجه ی خوب کسب میکند

نکته ای که در اینجا به آن تأکید می کنم، لزوم کامل بودن اطلاعات یک داوطلب برای حضور در آزمون سراسری کنکور می باشد که این روند با تسلط و تمرین وتکرار سؤالات و یا مطالب اتفاق می افتد.پس در این برهه ی زمانی به مرور نیمسال اول کنکور به قدر کافی اهمیت دهید.

برای مثال، کسب نمرات 18 و 19 برای یک داوطلب آزمون سراسری معنا و مفهومی در بر نخواهد داشت. بلکه دراین آزمون تنها دونمره ی 0 و 20 یعنی غلط و صحیح قابل قبول و برای وی منظور می شود.

مورد سوم) چهارچوب نداشتن سوالات کنکور برخلاف مدرسه

3- یکی ازتفاوت های دیگرِ آزمون کنکورسراسری با آزمون های تشریحی داوطلب درسال های قبل، داشتن چهارچوب و قالب مشخص سؤالات برای آزمون تشریحی است. حتی در امتحانات کتبی نهایی نیز این موضوع صدق می کند و شما با حل نمونه سول امتحان نهایی تا حد زیادی با سواللات آشنا میشوید.

اما درآزمون کنکور سراسری بحث ترکیب مفاهیم به میان می آید. یعنی می توان از ساده ترین مطالب ومباحث علمی تست های سنگین و زمان بر طرح کرد تا داوطلب دچار چالش شود. پس دراین میان کسی موفق عمل خواهد کرد که تمرین و حل تست بسیاری انجام داده باشد و همانطور که قبلتر گفتیم تکنیک های تست زنی کنکور مهمترین عامل موفقیت در کنکور است.

دانش آموزان سال دوازدهم شروع صفر کنکور

شدیدا پیشنهاد میکنیم ابتدا مطلب شروع صفر کنکور از آذر ماه (انگیزشی موفقیت 7 ماهه) با دقت مطالعه کنید و به طرح درسی که در فایل صوتی آن آمده توجه کنید.

با این حقیقت که کار سخت تری نسبت به داوطلبانی که از تابستان کنکور استفاده کرده اند دارید کنار بیایید اما نا امید نشوید. تقریبا هفت ماه فرصت دارید که شرایط فعلی خود را متحول کنید،برای کسی که قدر تمامی لحظه ها را بداند زمان کمی نیست.

یکی از نکاتی که باید در این مواقع به آن دقت کنید دوری از عواملی است که باعث کندی شما میشود افراط در کلاس های کنکور و منابع یکی از این عوامل است که به بررسی آن پرداختیم.

کلاس های آنلاین کنکور در سال دوازدهم

با توجه به شرایط کنکور سال گذشته بسیاری از مؤسسات آموزشی، دروس و سرفصل های مباحث را کمی کندتر پیش برده اند تا عده ای از داوطلبان که به هردلیلی بعد از اعلام نتایج نهایی آزمون کنکور سراسری می خواهند مجدداً درآزمون کنکور سراسری شرکت کنند، بتوانند این عقب ماندن ها از سرفصل دروس را جبران کنند.

حتی برخی ازاین کلاس های آنلاین و فیلم های آموزشی کنکور مقوله ایی تحت عنوان شروع صفر یعنی، شروع از آبان و  آذر ماه را برگزار می کنند.

که دراصل فعل مشکلی برای شرکت دراین مجموعه ها برای داوطلب نخواهد بود. زیرا اصلِ فصل ها و مباحث تدریس شده توسط اساتید آن ها از زمان آغاز شما به مطالعه و شرکت دراین کلاس ها آنلاین کنکور خواهد بود و با خیال راحت می توانید مطالب را مطالعه کنید.

مشکل کند پیش رفتن کلاس های درس و کنکور در ابتدای سال

در ظاهر این مسأله بسیار خوب و عالی است ولی در باطن اگر مطالعه برای کنکور سراسری را حدود 12 ماه درنظر بگیرید که 2 ماه آخر برای خلاصه و مرور و 10 ماه ابتدایی مختص جمع بندی باشد، با توجه به شرایط حال حاضر که شروع حدوداً از ماه آذر است می توان پی برد که تقریبا پنجاه درصد از بازه ی زمانی برای جمع بندی دروس در کلاس درس را از دست داده ایم و انتظار جبران این حجم از مطالب دربازه ی زمانی باقی مانده باتوجه به حجم بالای کلاس ها و فیلم های آموزشی تقریباً ممکن نخواهد بود.

درکل با توجه به تجربه ی بنده کلاسی که فرآیند تدریس و آموزش در آن به کندی پیش برود و یا حتی دیرشروع شود عمدتاً به دو طریق سرفصل ها را به پایان خواهد رساند:

  • یا یک سری از سر فصل ها سریع و با حل تست و تمرین بسیار کم و مختصر جمع بندی خواهد شد.
  • یا اینکه استاد محترم با جلسات و کلاس های جبرانی بسیار زیاد بخواهد مباحث را پیش ببرد.

این باعث می شود تا ماه های بیش تراز زمان گفته شده، داوطلب درجلسات کلاس شرکت کرده و زمان کافی برای مطالعه ی بیش تر دروس را نخواهد داشت.

راه حل برای شرکت در کلاس های کنکور

پس اگر به این مورد برخورد کردید درطول تدریس اساتید چند گامی را جلوتر حرکت کنید و سر فصل ها و مباحث را با شیوه ی حل تست بیشتر پیش ببرید.

و نکته ی مهم دیگر اینکه تنها در درسی که واقعا مشکل دارید و منابع کنکور نمیتواند نیاز های شما را برطرف کند در کلاس کنکور شرکت کنید.

مشاوره پیشنهادی : جبران عقب ماندگی از دروس کنکور

طرح کلاس مشاوره زمستان

برای نمایش این مطلب لطفا عضو شوید و در صورتی که قبلا عضو شدید از وارد شوید
عضویت در سایت
نام کاربری :
رمز عبور :
تکرار رمز :
موبایل :
ایمیل :
نام اصلی :
کد امنیتی :
 
کد امنیتی
 
بارگزاری مجدد
مشاوره استاد علیرضا افشار یکشنبه 14 دی 1399 زمان : 18:59 نظرات (0)
بازدید : 295

چگونه از آذر شروع کنیم و در کنکور 1400 رتبه برتر کنکور شویم؟


چگونه می توان 7 ماهه در آزمون کنکور سراسری رتبه برتر شد

اگر به نحوه ی مطالعه ی رتبه برترهای سال های قبل نیزیک بازنگری داشته باشیم، می توان گفت: به سرعت دل کندن از درسنامه و حل تمرین و یا تست زنی های بیشتر، علت تسلط کافیِ آنها به اصل مطالب بوده است. داوطلبانِ رتبه برتری کسانی هستند که فرآیند مطالعه را ازابتدا به صورت جدی آغاز می کنند.

برای این شروعِ جدی نمی توان تاریخ و زمان مشخصی را نسبت داد. به طورمثال، هستند عده ای که در فصل تابستان کنکور مطالعه ی کافی نداشته اند اما از ابتدای فصل پاییز مطالعه را جدی شروع می کنند. پس این جدیت و نظم در روندِ مطالعه ی مطالب، مقطع زمانی نداشته و می توان آن را از نقطه ای که یک داوطلب تصمیم به تغییر و مطالعه ی اصولی می گیرد تعریف کرد.


ویژگی های رتبه های برتر در هفت ماه برای آزمون کنکور سراسری

مورد اول) انگیزه سازی برای خود و موفقیت ۷ ماهه

این افراد برای خود انگیزه سازی می کنند. یعنی سعی برتمرکز روی نقاط قوت خود داشته و با آگاهی به نقاط ضعف خود دچار بی انگیزگی و عدم اعتماد بنفس نمی شوند. بلکه با تلاش کافی آن ها را تقویت می کنند. الگوی رفتاری این افراد با دیگران کاملاً متفاوت است.درست است که مطالب انگیزشی کنکور میتواند جرقه ای برای شروع باشد اما این خود شما هستید که با عملکرد خوب میتوانید این روند را ادامه دهید.

زیرا برخی از ما از داشته های خود نا آگاه هستیم و با نادیده گرفتنِ نقاط قوت خود و همچنین پیله کردن به ضعف هایمان سعی برتخریبِ ذهن خود داریم.

پس اگردرسی بخصوص، نقطه ی قوت یک داوطلب بوده و درآن مهارت لازم را داشته باشد، باید این نکته را درنظر بگیرد که برای همان درس نیز در گذشته مطالعه و تلاش کافی داشته تا به این نقطه رسیده است و یا اینکه قله ی موفقیت درآن نسبت به دروسی که درآنها ضعف دارد کوتاه تر بوده است.

پس هیچ گاه سرعت و روش مطالعه ی دروس را مشابه هم در نظر نگیرید. انگیزه سازی یکی از بهترین روش ها برای داشتنِ توان کافی است، تا بتوان راه را به درستی ادامه داد. برای بهترین بودن باید روی خودتان سرمایه گذاری کنید. این دقیقاً همان کاری است که داوطلبانِ رتبه برتر کنکور انجام می دهند.

مورد دوم) پذیرفتن شکست ها برای موفقیت از آذر ماه

پذیرفتن شکست ها یکی دیگر از ویژگی های این دسته از افراد است. آنها تلاش کردن را فقط مختص به روزهایی که شرایط ایده آل دارند نمی دانند بلکه با هر بار شکست در آزمونهای آزمایشی تلاش خود را مضاعف کرده تا بتوانند ضعف های علمی خود را پوشش دهند.

شکست را نپذیرفتن یعنی نباید با تلاش کردن و نتیجه ی مطلوب نگرفتن همه چیز را رها  کرد. این نکته که هر فرد برای موفقیت در آزمون کنکور سراسری چه میزان تلاش لازم دارد حائز اهمیت است. شناختِ خوبی ها به تنهایی برای دست یابی به موفقیت کافی نمی باشد بلکه قدم گذاشتن در جهتِ آن لازمه ی رسیدن به موفقیت است.

یک مهاجم در فوتبال هر ضربه به سمت دروازه را به نیت گل شدن انجام می دهد اما تنها درصد اندکی از آن ضربه ها به هدف برخورد می کنند. پس اگر در درسی نتوانستید موفق شوید برای آن می بایست بیشتر تلاش کنید و مسیر را نیمه تمام رها نکنید و تا دقیقه نود کنکور تلاش کنید.

اما در درجه ی بعدی برای آگاهی از درستیِ مسیری که درآن قدم برداشته اید می بایست از اهل فن کمک گرفته، تا راه درست را برگزینید. پس برای رسیدن به شرایطِ آرمانی، تلاشِ مستمر در مسیر یا پذیرفتن شکست ها و قدم گذاشتن در مسیر درست لازم است. اگر در موضوعی ضعف دارید برای آن بیشتر تلاش کنید نه اینکه برعلیه آن اقدام کنید.

مورد سوم) انتقاد پذیر بودن در مسیر باقیمانده

این افراد کاملاً انتقاد پذیر هستند و نسبت به اشکالاتِ خود جبهه نمی گیرند همچنین ضعف های خود را می پذیرند. و با تذکرهای مشاور و اولیا ی خود لجبازی نمی کنند. مسیرِ مطالعه برای کنکور سراسری یک راه خیلی طولانی نیست که هر داوطلب بتواند با تجربیاتِ خود راه درست را انتخاب کند بلکه باید به تذکرات اهل فن توجه لازم را داشت و از مشاوره های رایگان کنکور استفاده کرد.

مورد چهارم) اهل عمل کردن هستند. نه حرف زدن!

به یک جمله ی زیبا برای شرح این مطلب اشاره می کنیم که می گوید: آرزوهایت را آرزو نکن بلکه آنها را زندگی کن. بیان کردنِ اهداف و آرزوها خیلی زیباست. اما اینکه بتوان با آنها زندگی کرد یک بعد دیگری از زندگی است.

پس برای رسیدن به یک رتبه و هدف خاص باید آنها را زندگی و تجربه کرد. یعنی به میزانِ اهمیت و لیاقتِ هر هدفی که درذهن دارید باید برای آن تلاش کنید. موفقیت 7 ماهه در کنکور نیز مانند سایر مسیرهای بزرگ نیازمند به یک سبک زندگی موفق است.

تمامی افرادِ برجسته و موفقِ جهان یک اصل و سبک زندگی موفق داشته که اگر به کلیاتِ اصول آن نگاهی ژرف بیاندازیم همه ی آن ها را با یک ترازو می توان سنجید و تنها درجزئیاتِ امور زندگی متفاوت اند. پس راه رسیدن به موفقیت، روشن و دقیق است و این عملکرد افراد است که آنها را دراین راه به پیش می برد.

افرادِ موفق نه تنها دریک جایگاه اجتماعی خاص بلکه در عمقِ یک زندگیِ فردی نیز دارای نظم و موفقیت اند. پس به نظربنده قدم گذاشتن در مسیر کنکور صرفاً یک راه موقتی نخواهد بود. بلکه هر فردی با تلاش دراین راه قدم به قدم می تواند آجرهای سنگ بنای زندگی  آینده ی خود را به درستی روی هم بگذارد.

مثلا اگر برای قبولی در پزشکی تلاش میکنید باید بدانید کار ساده ای نیست اگر همان کارهای قبل را انجام دهیم، دقیقاً به همان نتایجی دست خواهیم یافت که در آن زمان رسیده ایم . متفاوت زندگی کردن حتی در امور کوچک و روزمره ی زندگی، دقیقاً همان سبک زندگی ای است که هر فردِ موفق به آن نیاز دارد.


چند اشتباه متداول داوطلبان آزمون کنکور سراسری


1) عدم حل تست و تمرین درطول مطالعه ی دروس

باید به این نکته توجه داشت که حل تست و تمرین در روند مطالعه ی دروس می بایست ازابتدا اتفاق بیافتد زیرا این بهترین زمان برای مطالعه ی دروسی است که داوطلب در آن دچار ضعف می باشد و داوطلب در این مدت، زمانِ کافی دراختیارخواهد داشت. پس حل تست وتمرینِ مناسب در امتداد مطالعه ی درسنامه ها بسیار اساسی و مهم می باشد.

نکته: حل تست ها می بایست طبقه بندی شده و لایه ای انجام شود.

به طورمثال در فرآیند تجویز نسخه توسط یک پزشک، مصرف داروها دربازه ی زمانیِ هر 8 ساعت یکبار درج شده است. این خود یک استمرار در طول درمان می باشد. و بدان معنا نیست که تنها خوردنِ مثلاً 3 قرص در 24 ساعت ازشبانه روزحتی بطوریکجا کافی است. بلکه داشتن استمرار با رعایت هر 8 ساعت یکبار در بازه ی زمانی درج شده ملاک می باشد.

پس در نتیجه حل همه ی تست ها به طور یکجا و در پسِ مطالعه ی همان مطالب، نتیجه ی مطلوبی در برنخواهد داشت. بلکه یادآوری نکات آموزشی با حل تست ها در حین مطالعه ی مباحثِ دیگر، یک معیار برای یادگیری کاملِ مبحث مذکور می باشد.

توجه کنید که بهترین راهکار، حل برخی از سؤالات بعد از مطالعه ی هر درسنامه و یا مشاهده ی فیلم های آموزشی کنکور است که می بایست انجام شود. و درخلال مطالعه ی مطالب بعدی به صورت لایه ای و مبحث بندی شده به حل تست پرداخته شود.

برای یادگیری بهتر و جا افتادن مبحث تست زنی به مطلب راه و روش تست زنی اصولی کنکور مراجعه کنید.

2) چند منبعی بودن ازابتدای مطالعه ی دروس

این ویژگی یعنی داشتن وسواس مطالعاتی و کامل گرا بودن. این دسته از داوطلبان، آموزش هر مبحث را با چندین منبع پیش می برند تا بتوانند وسواس در چند منبعی بودن خود را تسکین دهند. برای مثال: می بایست درذهن خود به این سؤال پاسخ دهیم که آیا بهترین آشپز دنیا به طور همزمان شاگرد چندین استاد برجسته در دنیا بوده است؟

قطعاً پاسخ این سؤال خیر خواهد بود. این ویژگی چند منبعی بودن باعث شکل گیری وسواس آموزشی می شود. همینطور هزینه و زمان زیادی به هدرخواهد رفت و داوطلب نیز دچار مشکلی که در قسمت اول بیان شده می شود. یعنی مطالعه ی درسنامه بدون حل تستِ بسیار.

چند منبعی بودن یعنی داوطلب اعتقاد دارد که برای موفق شدن درآزمون کنکور سراسری حتماً یک آرشیوِ صد درصدی داشته باشد که پاسخِ تمام سؤالات موجود دردنیا از جمله تست های کنکور در آن موجود باشد. این دقیقاً یعنی کنکور را طوطی وار خواندن وتبدیل کردن کنکور به یک درس کاملاً حفظی و توصیفی.

در صورتی که آزمونِ کنکور کاملاً تحلیلی و مهارتی است. به طور مثال هیچ جزوه ی ریاضیاتی درکلِ دنیا نخواهید یافت که به وسیله ی آن بتوان به تمام سؤالات ریاضی  موجود در جهان پاسخ داد. چند منبعی بودن باعث عدم حل تستِ کافی و داشتن چندین کتاب قطور با حجم زیاد می شود که این خود داوطلب را دلزده و بی انگیزه بارمی آورد.

البته به این نکته دقت کنید که منبع انتخاب شده می بایست متناسب با فهم و درک، و همچنین پیش زمینه ی درسی یک داوطلب انتخاب شود که در مطلب بهترین منابع کنکور به آن پرداخته ایم.

3) نا امید شدن و نداشتن صبر و تحمل کافی

نا امید شدن یعنی نداشتن صبر و تحمل کافی تارسیدن به تسلط. همانطور که در ابتدای همین مقاله ذکرکردم، یکی از بزرگترین مشکلات، هنگام مطالعه ی دروس برای یک داوطلب، به سرعت نا امید شدن و جا زدن وی می باشد. استمرار در فرآیند مطالعه، یک فعل لازم برای پیشرفت است.

به طور مثال هنگام عدم داشتن انرژی کافی برای مطالعه می توان کار را با یک درس ساده آغاز کرد و یا اینکه با مرور و حل تست های گذشته این انرژی را درخود ایجاد کنید که در بحث تحلیل عملکرد درسی روزانه  نکات مهمی در این زمینه گفته شده است.پس اگر چند مرتبه تیر شما به هدف پرتاب نشد نا امید نباشید و مطمئن باشید که بالاخره نتیجه ی لازم را خواهید گرفت.

همچنین به کاری که انجام می دهید اعتقاد داشته باشید.درست است که پرتاب های قبلی شما به هدف برخورد نکرده اما مهارت و تکنیک شما پرورش یافته است. پس برای شرکت در آزمون کنکور سراسری می بایست تا لحظه ی آخر تلاش کرد.البته نوع تلاش در هر فردی منحصر به فرد خواهد بود.

مثلاً برخی با یک الی دو مرتبه مرور و خواندن یک مطلب و عده ای با دفعات بیشتر می توانند به آن مسلط شوند. پس منطقی است دروسی را که درآن ها مهارت کافی ندارید، از همان ابتدای مسیر مطالعه کرده تا با داشتن زمان کافی و برنامه ریزی کنکور به نتیجه ی دلخواه خود برسید و به صورت مستمرکارکنید.

4) عدم شرکت درآزمون آزمایشی و یا هرگونه امتحانِ درسی

منطقی است بدون داشتن آدرس یک مسیر هیچ راهی به مقصد نخواهد رسید. آزمون آزمایشی و یا هرگونه امتحان درسی با هر روشی به طورمثال توسط مدرسه، خود داوطلب و یا مشاور، حتی بانک تست کنکور باعث آگاهی داوطلب از احاطه ی کافی و تسلط به مطالب و یا عدم درک آن ها می شود.

پس با این سرنخ داوطلب می تواند دراین مرحله به اصلاح و بازخوانی مطالب بپردازد. اگر داوطلب به هردلیلی از آزمون آزمایشی عقب افتاده باشد، می تواند با حل قسمت های دروس اختصاصی و فقط درس عربی در بخش دروس عمومی، خود به سراغ بودجه بندی بعدی برود تا به اشکالات و ایرادات خود آگاه شده و آن ها را اصلاح کند و به جبران عقب ماندگی از برنامه ی آزمون های آزمایشی بپردازد.

5) مقایسه کردن خود با دیگران

به عنوان یک مشاور تحصیلی کنکور به این موضوع اعتقاد دارم که هیچ گاه نباید باطن اعمال خود را با ظاهر کارکردهای دیگران مقایسه کرد. و هرانسانی را می بایست با دیروز خود قیاس کرد.پس به طور حتم نباید ظاهر تعداد دفعات مطالعه ی یک داوطلب در هر درسی را با بطنِ مطالعه ی شخص دیگری که یک الی دو مرتبه اما با دقت مطلب را مطالعه کرده است مقایسه کرد.

هرفردی رقیب آمارو دستاوردهای قبلیه خود می باشد و می بایست خود را ارتقاء دهد. هیچ گاه نمی توان جلوی مطالعه ی دیگری را گرفت تا خودمان جلوتر باشیم، اما می توانیم روی خود کار کنیم تا از دیگران بهتر شویم. پس روی توانایی های خود سرمایه گذاری کنید.

6) چند برنامه ای بودن

اگرداوطلبی مطالعه ی دروس را با مشاوره خصوصی کنکور به پیش ببرد، می بایست منابع، برنامه و عقب افتادگی های درسی خود را با وی هماهنگ کند و تلاش کند که با او در ارتباط باشد تا دچار چندگانگی نشود.

درمیان برنامه های درسی اساتید و کلاس های آنلاین و یا آزمون های آزمایشی، اولویت اول برنامه ی کلاس درس می باشد. زیرا استاد فقط یک مرتبه تدریس می کند اما آزمونِ آزمایشی چندین مرحله مرور و تکرار خواهد داشت.

البته این بدان معنا نیست که همیشه می توان از آزمون آزمایشی جا بمانیم. اما اگر ناچار بودید که بین برنامه ی آزمون آزمایشی و کلاس درس یک گزینه را برگزینید، می توانید با برنامه ی کلاسِ درس پیش بروید. البته همه ی این موارد منوط به این قضیه است که کلاس درس با شیوه ی حل تست و کنکوری (دوسالانه) پیش برود و نه تشریحی.

7) نوسانی درس نخواندن

یکی ازمشکلات رایج داوطلبان مطالعه نوسانی کنکور است. یعنی داوطلب چند روز مطالعه کرده اما به یکباره مطالعه ی درس را رها می کند.

چند راهکارمفید برای خارج شدن از روند سینوسی و نوسانی مطالعه کنکور



1) داشتن برنامه ریزی میان مدت وکوتاه مدت

برنامه ی مطالعاتی بلند مدت دراینجا مطرح نیست. بلکه برنامه دریک بازه ی زمانی کوتاه مدت، مثلاً درحد 10 روز آینده مد نظر است.

2) ایده آل گرا نباشید

این حالت یعنی شخص دچار کامل گرایی بوده و با از دست دادن چند ساعت اولیه ی برنامه ی مطالعاتی یک روز، تمام برنامه ی همان روز را رها کرده و درس خواندن را به آینده موکول می کند.

پس یک برنامه ی مطالعاتی می بایست انعطاف پذیر باشد. داوطلبان با ایجاد تنوع درسی و عدم رها کردن درس درحین مطالعه، ثبت و یادداشت برداری از ساعات مطالعه، می توانند ازاین کمال گرایی رها شوند و به تدریج باعث افزایش ساعت مطالعه شود.

اگر درزمان حال، خوب مطالعه کنید، قطعاً آینده ی خوبی را نیز برای گرفتن نتیجه از مطالعه ی خود رقم زده اید. همچنین به ازای خوب مطالعه کردن نیزبه خود پاداش دهید. یکی از بزرگترین آفت های رایج درمیان داوطلبان کنکوری با پایه ی درسی قوی این است که عالی درس خواندن را یک وظیفه می دانند و به کار بی نقص خود پاداش نمی دهند.

در مطلبی جداگانه به بررسی اهمیت پایه درسی در موفقیت کنکور پرداخته ایم که میتواند برای داوطلبان مفید باشد.

نکته: به اولیای عزیز تأکید می کنم که با کادر آموزشی فرزندان خود درارتباط بوده، همچنین خود را در روند مطالعه ی داوطلبِ کنکوری خود درگیرکنند. تا بتوان از افت و خیزهای آن ها جلوگیری کرد. نقش حیاتی اولیا را نمی توان نادیده گرفت. همچنین با بیان سختی ها و موفقیت های خود ویا افراد مثال زدنی درزندگی، می توان انگیزه ی لازم را برای داوطلبان ایجاد کرد.


سخن پایانی برای موفقیت در ماه های باقیمانده ی کنکور

یک داوطلب کنکوری می بایست با غلبه برنقاط ضعف خود و تبدیل آنها به نقطه ی قوت و همچنین تقویت نقاط قوت خود موفقیت و پیشرفت را حاصل کند.

آگاهی به حواشی کنکور سراسری و مطالبی مانند فروش سوالات کنکور و… و همچنین عدم تکیه برمطالب غیر ضروری، نا امید نشدن و داشتن انگیزه ی لازم می تواند راه را برای وی بازکند. اما دراین مسیرآگاهانه و با تلاش و کوشش پیش رفتن بزرگترین راهکار برای موفقیت خواهد بود.

مشاوره پیشنهادی : ریشه یابی اهمال کاری در کنکوریها

موفقیت کم ترین پاداش برای انسان های سخت کوش و با انگیزه می باشد.

فایل صوتی زیر فوق العاده انگیزشی بوده و برای این تایم از سال طراحی شده است

دانلود کنید ...

دکتر علیرضا افشار 

طرح کلاس مشاوره زمستان

برای نمایش این مطلب لطفا عضو شوید و در صورتی که قبلا عضو شدید از وارد شوید
عضویت در سایت
نام کاربری :
رمز عبور :
تکرار رمز :
موبایل :
ایمیل :
نام اصلی :
کد امنیتی :
 
کد امنیتی
 
بارگزاری مجدد
مشاوره استاد علیرضا افشار یکشنبه 14 دی 1399 زمان : 18:40 نظرات (0)
بازدید : 273

مشکل درس نخواندن و اهمال کاری داوطلبان کنکور


علت تنبلی و درس نخواندن با وجود استرس چیست؟

بهتر است بگوییم  که  این دسته ازداوطلبان نمی خواهند به سراغ درس و مطالعه بروند . مگر می شود کسی در یکی از حساس ترین سال های ممکن در زندگی اش قرار داشته باشد اما نخواهد یا نتواند مطالعه کند!

در شرایط فعلی به علت عدم حضور داوطلبان در کلاس های درس و کلاس های آنلاین مدارس یا برگزاری آزمونهای آزمایشی به طور غیرحضوری ، این امکان وجود دارد که عده ای نتوانند به خوبی حساس بودن شرایط را درک کنند و تلاش کمتری انجام دهند.

در واقع احساس نیاز می کنند اما حساس بودن آن را نمی توانند به خوبی لمس کنند. همین موارد می تواند اهمال کاری در کنکور و یا حتی تنبلی برای مطالعه کردن دروس به وجود بیاورد.

برای دوری از تنبلی باید متخصص باشید نه همه چیز دان !

در دنیای امروز با توجه به گستردگی علوم مختلف ، تخصص در یک حرفه حرف اول و آخر را برای رقم زدن آینده ی یک انسان می زند. عمر محدود بشر به انسان فرصت آزمون و خطاهای گسترده در این باره را نمی دهد، حتی عمر انسان کفاف آموختن ، درباره ی همه ی شاخه های ممکن از یک دانش را به طور کامل در طول زندگی به فرد نمی دهد .

پس ما باید بدانیم که می خواهیم به چه چیزی در زندگی دست یابیم. ساختن و رسیدن در آینده با پی ریزی سنگ بنای امروز بدست می آید. سعی کنید که دیوار زندگی را از ابتدا با معماری درست، چیده تا این سنگ بنا راه کج را به مقصد نپیماید.

پس اگر قصد موفقیت در کنکور را دارید باید مصمم باشید و با جدیت تمام درس بخوانید قطعا نمیتوانید در سال کنکور به تمام تفریح و کارهای خارج برنامه ی خود با کیفیت کامل رسیدگی کنید و انتظار رتبه برتر شدن نیز داشته باشید.

تقسیم بندی دانش آموزانی که تنبلی میکنند

کسانی که سراغ درس خواندن نمی روند دو دسته اند:

کسانی که بخاطر ترس درس نمیخوانند

دسته ی اول کسانی هستند که به خاطر ترس از کنکور و شرایط حاکم بر آن فکر می کنند که با درس خواندن موفق نخواهند شد:

بیشتر این داوطلبان کسانی هستند که به خاطر ترس از موفق نشدن کنکور، برای ادامه این مسیر تلاشی نمی کنند و سعی بر امتحان کردن این راه نخواهند داشت. اینگونه افراد با تلاش دچار استرس می شوند و به این فکر می کنند که موفقیت در این راه برایشان ممکن نخواهد بود.

راهکار درست برای کاهش ترس و اضطراب کنکور اینگونه افراد این است که آنها را در شرایط مطالعه و کنکور قرار داده، به اصطلاح  باید وارد بازی شوند. پس اولیا یا اطرافیان باید با آنها همراهی کنند.

به طور مثال یکی از این راهکارها این است که در آزمون آزمایشی ثبت نام کنند و برای آن هزینه پرداخت کنند، همین امر باعث پیگیری مکرر والدین و مشاورخواهد شد. اولیا می توانند از هر طریقی دستاوردهای فرزندان خود را به آنها یادآوری کنند تا این عزیزان بتوانند به توانایی های خود پی برده و به ترس از کنکور و پایین بودن اعتماد بنفس خود غلبه کنند.

کسانی که از بیخیالی درس نمیخوانند

دسته ی دوم آدم های بی خیال هستند که احساس می کنند همیشه زمان کافی در اختیار دارند:

در این میان روی صحبت بنده با آن طیف از داوطلبان بی خیالی است که نمی دانند دقیقا کجای مسیر قراردارند. مگر می شود در دنیای به این وسعت، بدون مهارت و تخصص زندگی کرد.

در سالی که تمام امکانات و شرایط برای درس خواندن شما فراهم شده است ویا اطرافیان و خانواده با شما همراهی بیشتری خواهند داشت چرا تلاش نه! آیا اگر تصمیم بر پشت کنکور ماندن بگیرید، باز هم همین شرایط برایتان مهیا خواهد بود؟ قطعا جواب خیر است. این دسته از داوطلبان که بی خیال هستند و احساس می کنند زمان کافی در اختیار دارند کمی به این موضوع بیاندیشند که ابعاد کنکور در سال اول با سالهای بعد خیلی متفاوت خواهد بود.

علت پایین آمدن میانگین دروس اختصاصی و یا حتی عمومی به زیر ده درصد در کنکور چیست؟

ناقص درس خواندن با نخواندن هیچ تفاوتی ندارد. درکنکور بدست آوردن نمره ی قبولی اهمیتی ندارد بلکه کنکور آزمون تستی است و هر اشتباهی نمره منفی خواهد داشت. عدم مطالعه ی دقیق و بدون مرور و تکرار باعث این مسأله شده است، هستند داوطلبانی که تمام سر فصل های یک درس اختصاصی را مطالعه می کنند، اما میانگین پاسخ به تست های آن ها درهر درس کمتر از پنج تست درکنکور می باشد.

یک مهاجم در فوتبال تمام ضربه های خود را به نیت گل زدن به سمت دروازه پرتاب می کند. اما توپی گل می شود که در زاویه ی مناسب، با قدرت مناسب و در زمان درست پرتاب شود. هر پرتابی امتیاز ندارد. کنکور دقیقاً چهارچوب دارد و خارج از محدوده آن هیچ مبنایی برای امتیاز دادن به شما وجود ندارد.

آیا سبک زندگی انسان های موفق با دیگران متفاوت است؟ درس خواندن اهمیت دارد یا یادگیری یک هنرو حرفه، بیشتر به کار می آید؟

بارها شنیده ایم که فلان شخص، انسان موفق و ثروتمندی است اما تحصیلات دانشگاهی ندارد. سوال بنده این است. مگر چند نفر در این بین وجود دارند که سرمایه و مهارت لازم برای برجسته بودن در یک جامعه را بدون داشتن تحصیلات آکادمیک در دست دارند.

چند نفر وجود دارند که با پشتوانه و حمایت، پیشرفت می کنند. یا به طور دقیق تر چند نفر وجود دارند که بجز تحصیل، دارای حرفه یا مهارتی دیگربرای حضور در اجتماع هستند؟ کنکور اولین مسابقه ی واقعی یک فرد در زندگی است. اگر فردی از همان ابتدای راه کم کاری کند در کنکورهای مهم تر زندگی مانند شغل، ازدواج و… چه انجام خواهد داد.

وقتی در اولین قدم بهترین باشید پس دردیگر مسیرهای مهم زندگی نیزمانند یک انسان موفق عمل خواهید کرد. انسان های موفق سبک زندگی خاص خود را دارند جملات بزرگان را میتوانید در بخش جملات انگیزشی بخوانید.

پیشنهاد برای داوطلبانی که در هنگام اجرای برنامه درسی و مطالعه ضعیف هستند

این گونه از داوطلبان بهتراست تشریحی شروع کنند ومنابع راحت تر را انتخاب کنند و یا از دروس آسان تر آغاز کنند، مانند دین و زندگی و یا ادبیات. و از دروسی که در دورقبل مطالعه شده است تست های بیش تری حل کنند. بهترین روش برای اینگونه افراد این است که دروس را مبحث بندی شده و مجزا مطالعه کنند و مطالب را مرحله به مرحله با حجم و زمان کم تر پیش ببرند و در مجموع به طور اصولی برنامه ریزی کنکور را انجام دهند.

داوطلبانی کنکور که آفت کامل گرایی دارند

اینگونه افراد عضو هیچ یک از موارد بالا نیستند کامل گرایی با کمال گرایی متفاوت است، کمال گرا بودن یعنی بهترین هرچیز را درهمان موقعیت طلب کردن، اما کامل گرا بودن افرادی را شامل می شود که می گویند یا همه یا هیچ! اینگونه از افراد اگر مقداری از زمان موجود را ازدست بدهند همه چیز را کنار گذاشته و مطالعه کردن را به آینده موکول می کنند.

به طور مثال برای آزمون آزمایشی دو هفته زمان در اختیار دارند اما چون پنج روز اول هیچ مطالعه ای نداشتند کلا از قید آن مرحله از آزمون گذشته و مطالعه آن مبحث را به زمان دیگری موکول می کنند. اینگونه داوطلبان به علت ترس تمام نشدن دروس وتفکر اینکه باید همه چیز در بهترین حالت ممکن باشد، کارها را به آینده موکول می کنند و زمان را از دست می دهند.

نتیجه گیری کلی در  مورد تنبلی و درس نخواندن داوطلبان و دانش آموزان

کنکوری های عزیزی که به بهانه ی نداشتن حس و حال درس خواندن این چرخه ی عدم مطالعه های پی در پی را هر روز تکرار میکنند و درست مثل یک بازی بچه گانه با این زمان های با ارزش برخورد میکنند باید اهمیت شرایط خود را درک کنند و از کمال گرایی و یا بروز حس ترس و عدم اعتماد بنفس بپرهیزند.

از حداقل زمان های ممکن استفاده کنید و به این نکته توجه داشته باشید که درس خواندن با حجم و ساعات مطالعه ی کم اما مستمر و پیوسته به مراتب با ارزش تراز هرشیوه ای است و به مرور باعث افزایش ساعت مطالعه می شود.

رهرو آن نیست که گه تند و گهی خسته رود، رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود.

مشاوره پیشنهادی : موفقیت در کنکور1400 از بهمن

توضیحات کامل و راهکارهای دکترافشار پیرامون مقابله با تنبلی و اهمال کاری را در سایت اصلی ما به آدرس زیر در قالب یک ویدیو ببینید :

www.AlirezaAfshar.org

طرح کلاس مشاوره زمستان

برای نمایش این مطلب لطفا عضو شوید و در صورتی که قبلا عضو شدید از وارد شوید
عضویت در سایت
نام کاربری :
رمز عبور :
تکرار رمز :
موبایل :
ایمیل :
نام اصلی :
کد امنیتی :
 
کد امنیتی
 
بارگزاری مجدد
مشاوره استاد علیرضا افشار یکشنبه 14 دی 1399 زمان : 18:35 نظرات (0)
بازدید : 1165

چرا کنکور نظام جدید سخت نیست؟


تغییر نظام آموزشی از قدیم به جدید برای کنکور 1400

طبق اعلام سازمان سنجش در مهرماه که طی دو اطلاعیه بیان شد، آزمون کنکور سراسری سال 1400 منحصراً طبق نظام جدید برگزارخواهد شد.با توجه به عدم طراحی سوال نظام قدیم برای کنکور 1400 این موضوع سبب ایجاد ترس و دلهره برای آن دسته ازداوطلبانی شده است که شرکت در آزمون کنکورسراسری را با شرایطِ نظام قدیم درذهن داشته اند، اما اکنون می بایست خود را برای شرکت درآزمون کنکور سراسری با شروط نظام جدیدِ آموزشی برای کنکور سراسری 1400 حاضرکنند.

برای شروع کنکور نظام جدید دیر نشده؟

حال سوال اصلی داوطلبان این است که باتوجه به گذشت چند ماه ابتدایی سال تحصیلی و ازدست رفتن زمان آن می توان از پس شرایط موجود برآمد یا خیر؟ همچنین باتوجه به این مسأله که بازه ی زمانی مطالعاتی پیش رو، یعنی تقریباً از آذرماه تا هفته ی دوم تیرماه که یک بازه ی زمانی حدوداً هفت ماه می باشد برای آماده شدن در آزمون کنکور سراسری با شرایط نظام جدید کافی است یا خیر؟

درپاسخ به سؤالات بالا می بایست بحث را اینطور آغازکرد که بسیاری از داوطلبان درسال های گذشته توانسته اند که با بازه بندی زمانیِ مشابه با همین شرایط و حتی کمتر نیز به نتیجه برسند. اما مشخصاً این قضیه مشهود است که هرچقدر زمان مطالعه برای یک داوطلب کوتاه ترباشد، می بایست به اصطلاح حرفه ایی تر و کامل تر و یا بهتر است بگوییم بی نقص تر برای مطالعه ی کنکور سراسری کار و تلاش را آغاز کند.

قطعاً اگر شخص بخواهد قالب مطالعاتی یک داوطلب کنکوری را که ازابتدای تابستان کنکور، مطالعه برای آزمون کنکورسراسری را آغاز کرده است دراین بازه ی زمانی پیش رو آغاز کند با توجه به سرعت پیش رفتنِ آزمون های آزمایشی مؤسسات مختلف و بودجه بندی های موجود، زمان برای مطالعه ی وی محدود خواهد بود.

مشکل از کمبود زمان است یا اهمال کاری؟

البته باید به این نکته ی بسیار حائز اهمیت نیز توجه داشت که دربحث مطالعه برای کنکور سراسری و آمادگی آن اساساً کمبود زمان تنها مشکل موجود و مد نظرما نخواهد بود. با توجه به اینکه داوطلبانی هستند که می خواهند از نظام قدیم خود را برای کنکورسراسری نظام جدید آماده کنند، فارغ التحصیلان سال های گذشته بوده اند و فارغ از امتحانات کتبی نهاییِ مدرسه و امتحانات موجود در دو ترم سال تحصیلی، کلاس های آموزشی آنلاین و حتی عدم تطابق برنامه ی مطالعاتی اشان با شرایط مدرسه، می توانند مطالعه کردن را با بازه ی زمانی بیشتر و وضعیت راحت تری آغاز کنند زیرا این سبک از دغدغه ها را مانند دیگر داوطلبان کنکوری نخواهند داشت.

پس درحالت کلی می توان اینطور برداشت کرد که زمانِ پیش رو برای این دسته از داوطلبان کنکور سراسری کاملاً مناسب و کافی است اما نه برای هر نوع تلاش و سبک مطالعه کردن. زیرا این بازه ی زمانی کوتاه و پیش رو فرصتِ آزمون و خطا کردن های پیاپی را به داوطلبان نخواهد داد. درکل مسأله ی مهمی که دراین جا مطرح است این است که اگرداوطلب نخواهد با یک تلاش حداقلی و بدونِ استمرار در روندِ مطالعه پیش برود و یا حتی به درس و مطالعه دل ندهد، هفت ماه که هیچ با هفده ماه هم نمیتواند موفقیت در آزمون کنکور سراسری را به دست آورد.

مشکل روزمرگی پشت کنکوری های با تجربه برای کنکور نظام جدید

داوطلبانی که چندین مرتبه با نظام آموزشی قدیم درکنکور سراسری شرکت کرده و دچار روزمرگیِ کنکورشده اند:

این نکته را نیزعرض می کنم که عده ای ازاین داوطلبان کسانی هستند که چندین مرتبه درآزمون کنکورسراسری نظام قدیم شرکت کرده و امسال می بایست با شرایط نظام جدید درآزمون کنکور سراسری شرکت کنند.

پس به طورحتم برای کسانی که ازسال های 98 و 99 درنظام های قدیم آموزشی و حتی کنکورهای سراسری با قالب دو نظام شرکت کرده اند و با تعداد دفعات بالا درآزمون سراسری کنکورهای سال های قبل حضورداشته اند یک تهدید جدی وجود دارد و آن این است که دچار روزمرگی کنکور شده اند.

گویا که آزمون کنکور مانند بختک و وصله به زندگی اشان پیوند داده شده و با اسم و حتی گاهی دلهره و ترس ناشی از آن همراه هستند و در کاهش استرس کنکور نا موفق اند. این مسأله باعث ایجاد حس عدم مسئولیت پذیری و حساسیت کم تر می شود وحتی مطالعه برای این آزمون را با جدیت و استمرار پیگیری نمی کنند.

پس برای این عزیزان اولین مانع، قطعاً زمان نخواهد بود. بلکه تکرار و عادت به اشتباهاتِ قبلی و مکرر، آن ها را تا به اینجای کارپیش آورده و عادت به بدخواندن و حتی عدم مطالعه، بهانه گیری های بی مورد، کامل گرایی و … به بحران تبدیل شده است. درکل برای داوطلبانی که هرساله درآزمون کنکورسراسری شرکت می کنند و درآخر کارنتیجه ی مطلوب خود را کسب نمی کنند، فارغ از اصلاح کردن سبک زندگی و تغییر در خودشان هیچ راهکار دیگری وجود نخواهد داشت.

این افراد با جمع آوری کلکسیون هایی از منابع مختلف، جزوات و نمونه سؤالات متفاوت و حتی مشاوره های آموزشی ازافراد مختلف و انبارکردنِ آن ها به امید اینکه یک روز به خود وعده و قول شروع با قدرت و خوب را می دهند، به جز عوامل سردرگمی بیشتر و فشار روانی هیچ دستاوردی برای خود نخواهند داشت. داشتن ده ها منبع و جزوات مختلف برای یک درس مانند زیست یا شیمی چیزی جز فشار و بارروانی نیست. زیرا بازه ی زمانی 27 ماه هم برای مدیریت این گونه شرایط راهکار نخواهد داشت و همه ی این ها چیزی جز آشفتگی ذهنی نیست .

داوطلبان کنکوری نظام قدیم حرف گوش کن باشند!

این دسته ازداوطلبان افرادی هستند که در رابطه با خود به شدت تغییر ناپذیر بوده و فقط به دیگران مشاوره می دهند. گویی که مانند یک مشاور تحصیلی حرفه ایی شده و به تمام اصول احاطه دارند اما برای خود هیچ راهکاری نداشته و کاری انجام نمی دهند.

آنان حتی از پیله ی ترس ها و عدم تلاش های خود خارج نمی شوند. پس تذکر و خواهش اکید بنده به این دسته ازداوطلبان نظام قدیم این است که با ذهنی باز و این تفکر که مانند یک داوطلب 18 ساله در اولین آزمون کنکورسراسری شرکت می کند حرف گوش کن و کوشا باشید و درباره ی خود تغییرپذیر بوده و تلاش کنید.

لطفاً این خودخاص بینی و کامل گرایی ها را که نتیجه ی شرکت درآزمون های سال های گذشته شما است را از بین ببرید تا با قدم به قدم کارکردن به نتیجه ی مطلوب برسید. حتی می توانید با ساعات مطالعه ی کم تر و تعداد سؤالات و تست های کم تری مطالعه را آغاز کنید.


آیا می توان با منابع نظام قدیم در آزمون کنکور سراسری نظام جدید شرکت کرد؟

دررابطه با این مسأله باید عرض کنم که در نظام جدید اساساً مطلبی اضافه نشده و همچنین نکته ی سنگین و خاصی نیز به مباحث نظام جدید افزوده نشده است. بلکه بیشتر مباحث و برخی فصول، مانند بخش حرکت شناسی در فیزیک برای داوطلبان رشته ی تجربی و مبحث انتگرال در ریاضی کاملاً حذف شده است.

اما اگر شما داوطلبی هستید که یک مرتبه ویا حتی بیشتر برای نظام قدیم منابعی تهیه کرده اید و از آن به بعد هیچ منبعی را خریداری نکرده باشید، به پیشنهاد بنده اگر می توانید و امکان آن را دارید که منابع را کلاً از نظام قدیم به جدید تغییردهید بهتراست این کار را انجام دهید چرا که چند سال از روندِ تست ها و سؤالات کنکور سراسری و تألیفی ها عقب هستید که خود مطلب قابل توجهی است.

با درنظرگرفتن این نکته که مدتی است انتشارات مختلف تقریباً هیچ منبعی را برای نظام قدیم چاپ نکرده اند و آخرین سال چاپ برخی از آن ها به سال 98 برمی گردد، می توان گفت که منابع سال های قبل ازسال 97 را بهتر است تغییر داده و به روز کنید. اما اگر شرایط تغییر منابع و توان مالی آن وجود ندارد می توان برای سه درس ریاضی، فیزیک، عربی با منابع نظام قدیم پیش رفت زیرا فصول و مباحث این دروس با مطالب نظام قدیم تشابه و همسانی تقریباً کاملی دارند که البته برخی قسمت ها کاملاً حذف شده را می توان با اطلاع ازآن با همان منابع قبل مطالعه کرد .

همچنین اگر داوطلب ازمباحث مشترک درنظام قدیم و جدید مطلع باشد می تواند با همان منابع نظام قدیم پیش برود که این مباحث و فصول مشترک را برای اطلاع  داوطلبانِ نظام قدیم در سایت قرار می دهیم تا ازآن ها مطلع باشید.

برخی قسمت های مشترک و یا حذف و اضافه شده دروس در نظام آموزشی جدید

برخی ازقسمت ها تفاوت چندانی ندارد مانند:

  • آرایه های ادبی
  • درک مطلب درس زبان انگلیسی(دست طراح برای استفاده از واژگان خارج ازکتاب درسی بازاست)
  • مبحث کلوز تست درنظام جدید و قدیم
  • قرابت معنایی

برخی از داوطلبان برای دست گرمی و راه افتادن دربحث قرابت معنایی، منابع نظام قدیم را مطالعه می کنند و سپس به سراغ تست های کنکور سراسری نظام آموزشی جدید می روند که به نظر کار درستی می آید.

دروسی که به هیچ وجه قابل استفاده نیست:

  • زیست شناسی
  • شیمی
  • دین و زندگی
  • ادبیات فارسی (معنی واژگان و املاء و قسمت هایی از تاریخ ادبیات)
  • تقریبا تمامی دروس رشته انسانی

تغییرات زیست شناسی و شیمی نظام جدید نسبت به نظام قدیم

به علت تغییرات فراوان دراین دو درس نمی توان از منابع گذشته ی آن ها استفاده کرد.برفرض مثال: تغییر در نحوه ی بیان متن اصلی کتاب درسی زیست شناسی، بخش های حذف و اضافه شده درس شیمی که بحث های کاربرد شیمی درصنعت، کشاورزی، دارویی است و درکل مربوط به مطالب توصیفی درس شیمی می شود و برخی مسائل درس شیمی نیزحذف شده است و کلاً تغییرات موجود، پراکنده بوده و استفاده از منابع نظام جدید قابل اهمیت است.

تغییرات دین و زندگی نظام جدید نسبت به نظام قدیم

همچنین برای درس دین و زندگی نیز که دارای تغییرات زیادی درمباحث آیات و احادیث، متن روایات و حذف 8 درس از محتوای کلی کتاب است تهیه ی منابع جدید درسی قطعاً مورد نیاز داوطلب خواهد بود. یعنی درنظام قدیم 42 درس و درنظام جدید 36 درس را برای درس دین و زندگی درآزمون کنکورسراسری می بایست مطالعه کرد.

تغییرات ادبیات فارسی نظام جدید نسبت به نظام قدیم

اما دروسی مانند ادبیات فارسی، معنی واژگان و املاء و قسمت هایی ازتاریخ ادبیات حتماً نیازبه منابع جدید دارند و برای قرابت معنایی، آرایه و حتی شاید زبان فارسی نیز با علم به حذفیات موجود می توان ازمنابع نظام قدیم نیز استفاده کرد، که انتخاب آن را به عهده ی خود  داوطلب می گذاریم.

تغییرات زبان انگلیسی نظام جدید نسبت به نظام قدیم

برای درس زبان انگلیسی جامع، بهتراست یک منبع جدید داشته باشید اما همانطورکه گفته شد بخش هایی مانند درک مطلب و مبحث کلوز تست اهمیت زیادی دراین باره برای استفاده ازمنبع جدید نخواهند داشت.

تغییرات آمار و احتمالات، هندسه و گسسته نظام جدید نسبت به نظام قدیم

برای دوستان در رشته ی تحصیلی ریاضی، بخش های آمار و احتمالات، هندسه و گسسته با وجود اطلاع از قسمت های مشترک با منابع نظام آموزشی قدیم وجدید می توان منبع جدید تهیه نکرد.

تغییرات دروس رشته ی انسانی نظام جدید نسبت به نظام قدیم

اما برای داوطلبان رشته ی انسانی تغییرات بسیار زیاد است، زیرا تدوین و تألیف منابع برای رشته ی انسانی نیازمند به تغییر و ویرایش های گسترده به طور هرسال خواهد بود تا منابع را با شرایط یک جامعه ی ایرانی از ابعاد فرهنگی، اجتماعی و حتی اسلامی تطبیق بیشتری بدهند و عمده ی تغییرات نیز برای همین دروس بوده است.

پس برای این دسته از داوطلبان رشته ی انسانی با وجود تعداد بسیار زیاد دروس مطالعاتی و منابع  یا حتی تمایلات عزیزان به زیرگروه های رشته های مختلف مانند: روانشناسی، علوم سیاسی، دانشگاه فرهنگیان، حسابداری، مدیریت و همچنین گستردگی آن ها، استفاده از منابع نظام قدیم به صرفه و کارا نخواهد بود.

پیشنهاد بنده این است که با توجه به تغییرات گسترده منابع، به خصوص دروس اختصاصی برای رشته ی انسانی، می بایست منابع مطالعاتی نظام قدیم با نظام جدید آموزشی آن ها جایگزین شود. البته در وحله ی اول با توجه به ماهیت توصیفی این دروس در رشته ی انسانی، حتی کتاب درسی و تسلط به آن نیز می تواند مثمر ثمرواقع شود. مانند درس جامعه شناسی، روانشناسی، تاریخ و جغرافیا که دارای بخش هایی با ماهیت حفظی و یا توصیفی هستند.

البته در پستی مجزا به معرفی مباحث تست خیز و روان کنکور انسانی پرداخته ایم که در ابتدای کار میتواند مفید باشد.

منابع چه سالی را برای کنکور 1400 نظام جدید بخریم؟

حال اگرنیاز به تهیه ی بهترین منابع کنکور سراسری برای سال تحصیلی 1400 وجود داشت چه منابع و با چه سال چاپی مورد نیازخواهد بود؟

دراین باره منابع سال دوازدهم دبیرستان می بایست چاپ سال 99 باشد. پایه ی یازدهم سال 98 و پایه ی دهم نیزسال 97 باشد. یعنی دقیقاً منطبق با یک فردِ سال دوازدهمی که می خواهد برای اولین بار در کنکور سال تحصیلی 1400 شرکت کند.

اما اگراین سالِ انتشارها را نتوانستید تهیه کنید، منابع سال 99 نیزکاملاً راه گشا خواهد بود زیرا ویرایش و تغییرات  موجود در نظام جدید خیلی فاحش نیست و مطلب تغییرات منابع کنکور 1400 نسبت به سال 99 (تجربی، ریاضی و انسانی) میتوانید تغییرات را مشاهده کنید.

فایل پی دی اف کتاب ها و منابع کنکور در سایت chap.sch.ir  می باشد. همچنین سایت irtextbook.ir این منابع را موجود دارد که هردو سایت ویژه ی تهیه و توزیع منابع درسی می باشند.

آیا تغییرات موجود درنظام آموزشی جدید ترسناک و یا وحشت ناک است؟

برخی براین باورند که برای مطالعه ی نظام آموزشی جدید حتماً نیازمند به آموزش با سر فصل های جدید و استفاده از فیلم های آموزشی، کلاس های جدید و معلم خصوصی و… است. در پاسخ به این طرز تفکر و سبک از سؤالات باید گفت که درواقع بین 20 الی 30 درصد ازمحتوا و حجم خود کتاب های درسی نظام جدید نسبت به نظام آموزشی قدیم کم تر شده است.

محتوا و سرفصل های علمی کمتر و مطالب مختصر و حذف مباحثی که عمدتاً از قسمت های دشوار کتاب درسی بوده است.

برخی از حذفیات نظام جدید: مانند معتل و ناقص در درس عربی برای داوطلبان، مبحث سقوط آزاد و حرکت دایره ایی درفیزیک، دنباله و بحث های همگرایی و واگرایی درریاضیاتِ پیش دانشگاهی، حذف مباحث مختلف دردرس هندسه، مسائل استوکیومتری و محلول دردرس شیمی، بزرگترین نقطه ی مثبت و کمک برای شما خواهد بود که این مطالبِ تغییر یافته را می توان برای مباحث و دروس بیشتر و مختلفی مانند زبان فارسی، گرامرزبان، مسائل ژنتیک درزیست شناسی و… تعمیم داد.

درکل تغییرات درنظام جدید آموزشی حتی برای رشته ی انسانی رو به سوی ساده سازی مباحث و به نوعی تغییرِمنابع و کتاب ها داشته است. و اینطور می توان ذکر کرد که روی کاغذ، دارای نکته ی چالش برانگیز و دشواری نخواهند بود.

آیا داوطلبان نظام آموزشی قدیم باید از کلاس ها و آموزش های نظام جدید استفاده کنند؟

این موضوعات که داوطلبان را دچار اضطراب و وحشت برای هزینه های مختلف و استفاده از منابع و کلاس های جدید می کند به نظربنده قابل قبول نخواهد بود و بهتر است به کم هزینه ترین راه موفقیت کنکور فکر کند.

مگر آنکه داوطلب با استفاده ازکتاب های رایج و متداول در بازار مانند منابع خیلی سبز دراکثر دروس نتواند ضعف های علمی خود را جبران کند دراین شرایط خاص کلاس های آنلاین و فیلم های آموزشی راهگشا خواهد بود.

همچنین اگر عده ای از داوطلبان با وجود شرایط شغلی، تأهل و گذشتنِ زمان زیاد ازدوران درس و مدرسه ی آن ها نمی توانند به خوبی با روندِ مطالعه ی خودخوان و کتاب های کمک درسی و درسی پیش بروند، می بایست با آموزش و استفاده از کلاس ها و فیلم های آموزشی یادگیری مطالب را پیش ببرند.

اما اگراین روندِ مطالعه با کتاب های موجود در بازار منطقی و نتیجه بخش باشد، نیاز به آموزش با سبک های گفته شده نخواهد بود. به عنوان کلام آخر در این باره و با توجه به تجربیات بنده در مواجهه با چالش ها و سختی های این دسته از داوطلبان که ازنظام آموزشی قدیم به نظام جدید وارد می شوند، اینطور است که اگرخود داوطلب مستعد و کوشا باشد ظرف مدت کوتاهی می تواند با شرایط سازگار شده و پیش برود. پس با روند مطالعه ی تدریجی و به مرور می توان این ضعف های موجود را پوشش داد تا بتوان به نتیجه ی دلخواه رسید به شرط اینکه نوسان در مطالعه ی کنکور نداشته باشید.


نتیجه گیری کلی در مورد تغییر نظام تحصیلی کنکور 1400

باتوجه به وجود یک نظام آموزشی برای کنکور سال تحصیلی 1400 داوطلبان نظام قدیم و همچنین بازه ی زمانی باقی مانده تا آزمون کنکور سراسری،می بایست در انتخاب منابع و روش مطالعه ی دروس دقت کنند. یعنی منابع و سرفصل های حذف و اضافه شده درنظام آموزشی جدید را جایگزین نظام قدیم کنند.

همچنین از تشابهات موجود در اصل موضوعات درسی آگاه باشند. البته شرکت درکلاس های آموزشی و تهیه ی فیلم های آن نیزمی بایست با این فرض که همه ی زمان داوطلب را به تماشای کلاس درس اختصاص بدهند نباشد، بلکه هر داوطلب می بایست چند برابر برای مطالعه و تست زنی کنکور وقت بگذارد که با توجه به بازه ی زمانی موجود، شرکت در این گونه کلاس هایی که فرآیند آموزش را کند و یا حتی با تعداد جلسات زیاد درهفته پیش می برند معقول و منطقی به نظر نمی رسد.

پس بهتر است که یک داوطلب کنکوریِ نظام قدیم با آگاهی ازتمام مطالب مرتبط و کاملاً مانند یک دانش آموزی که برای اولین بار در آزمون  کنکورسراسری  شرکت می کند دروس را مطالعه کند  تا  به نتیجه ی دلخواه دست یابد.

مشاوره پیشنهادی : کنکور مجدد بعد از فاصله از درس

دانلود کنید ...

دکتر علیرضا افشار 

برای نمایش این مطلب لطفا عضو شوید و در صورتی که قبلا عضو شدید از وارد شوید
عضویت در سایت
نام کاربری :
رمز عبور :
تکرار رمز :
موبایل :
ایمیل :
نام اصلی :
کد امنیتی :
 
کد امنیتی
 
بارگزاری مجدد
مشاوره استاد علیرضا افشار یکشنبه 14 دی 1399 زمان : 17:03 نظرات (0)
بازدید : 261

تغییر رشته بین رشته های تجربی، ریاضی و انسانی

دلایل اصلی تغییر رشته در سال کنکور

تغییر رشته کنکور ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد مثلا به علت مشکلات موجود در روند مطالعه ی داوطلبان و یا عدم شرایط  مناسب در بازار کار و متناسب نبود رشته با علایق و استعداد های داوطلب کنکوری.

بسیاری از داوطلبان با وجود اهمیت پایه درسی و داشتن پایه های درسی قوی و به علت موفق نشدن در آزمون کنکور سراسری تصمیم به تغییر رشته می گیرند. اگراین تغییرات مبتنی بر آزمون و خطا باشد نه آگاهی و دانش، نتیجه ی آن اتلاف وقت خواهد بود.

کنکور آسان تر و  دروس ساده تر با  تغییر رشته کنکور!

در این میان هستند داوطلبانی که با تفکر کنکور ساده تر تصمیم به تغییر رشته می گیرند. به طور مثال، اگر یک داوطلب رشته ی ریاضی با این دیدگاه که ریاضیات در رشته ی انسانی روان تر و ساده تر باشد به فکر تغییر رشته بیافتد کاملا تفکر غلطی را در ذهن پرورانده است.

این دسته از داوطلبان با این اندیشه سیر می کنند که با تغییر رشته تمام مشکلاتشان حل خواهد شد. اما اگر به علت سختی دروس در یک رشته اقدام به چنین تصمیمی گرفته باشند باید این را بدانند که قطعا همین شرایط حتی بدتر ممکن است در رشته ی جدید برایشان اتفاق بیافتد.

این مشکلات اعم از اهمال کاری در کنکور و یا عدم مطالعه ی مستمر و دقیق می باشد.اگر واقعا تصمیم به تغییر رشته برای داوطلب عزیز وجود دارد، باید به این نکته توجه داشته باشد که با ساز و کار درس خواندن در رشته ی قبلی مشکلی ندارد.

داوطلب باید مطمئن باشد که بر اساس علاقه و استعداد نیازمند به این تغییر شده است. آن دسته از داوطلبانی که با دید کنکور ساده تر و یا رقبای کمتر، تصمیم به تغییر رشته می گیرند، اکثراً با همان چالش ها و  اشتباهات کنکوری قبلی در رشته ی جدید مواجه خواهند شد.

تغییر رشته به علت ظرفیت پذیرش بیشتر در دانشگاه ها و برخی رشته ها

ظرفیت پذیرش داوطلبان، در رشته هایی مانند ریاضی و انسانی برای اکثر این عزیزان، تقریباً می توان گفت کافی است و داوطلبان عملاً ، فقط برای رتبه برتر شدن و یا رسیدن به دانشگاه سطح بالاتر با همدیگر رقابت می کنند.

اما گاهی برخی از داوطلبان رشته ی تجربی هستند که با دیدگاه ساده تر بودن آزمون و شرایط قبولی بهتر به این دو گروه رشته تمایل پیدا می کنند. اما از این مسأله غافل هستند که رمز رتبه برتر شدن، تلاش و کوشش مستمر و عدم جلوگیری از مطالعه نوسانی کنکور است .

تغییر رشته برای داوطلبانی که سال ها از درس خواندن فاصله داشته اند

گروهی از داوطلبان هستند که هرچند از درس خواندن فاصله گرفته اند، اما حال بنا به دلایلی تصمیم به تغییر رشته می گیرند. برخی از این افراد با وجود ادامه تحصیل تا مقطع کارشناسی ارشد در یک رشته ی خاص به علت عدم شرایط مناسب در بازار کار ، درآمد نامناسب و … به این فکر فرومی روند.

اینگونه از داوطلبان عزیز، به این نکته آگاه باشند که باید زمان کافی برای مطالعه در اختیار داشته و تغییر رشته کار ساده ای نخواهد بود. این افراد با وجود تمام شرایط ممکن در زندگی شخصی مانند تأهل، شغل و … باید تمام کارهای جانبی را برای شرکت در آزمون کنکور رها کرده و زمان کافی را به مطالعه اختصاص بدهند.

داوطلبانی که با این شرایط اقدام به تغییر رشته می کنند آگاه باشند که نباید به علت سختی بعضی دروس به فکر تغییر رشته بیافتند. زیرا از این جنس دروس در تمام رشته ها وجود دارد و این داوطلب است که باید با این مسائل خود را سازگار کند.

همچنین قبل از تصمیم به کنکور مجدد پیشنهاد میکنیم حتما مطلب کنکور مجدد سن بالا ها ، شاغلین و متاهلین مطالعه کنید.

انواع دروس که در تغییر رشته و گروه آزمایشی کنکور باید به آن توجه شود

دروس مورد مطالعه برای داوطلبان دو دسته می باشند

1) دروس تحلیلی     2) دروس توصیفی

دروس تحلیلی ماهیت غیرحفظی دارند و از فهم و ادراک یک شخص نشأت می گیرند. به طور مثال دروس ریاضیات، هندسه، جبر و احتمال در گروه ریاضی در دسته ی دروس تحلیلی قرار دارند. همچنین در گروه انسانی درس فلسفه و منطق ماهیت تحلیلی دارد.

پس اگر داوطلبی با این تفکر که به حل تمرین علاقه ای ندارد یک رشته را برگزیند دچار غلط انگاری شده است. حتی در رشته ای مانند هنر نیز دروس تحلیلی وجود دارد پس داوطلب نباید به خاطر فرار از حفظیات یا برعکس، برای فرار از دروس تحلیلی رشته ای را برگزیند و باید به روش برخورد با دروس مختلف کنکور دقت کافی داشته باشد.

در آخر تغییر رشته کنکور را انجام دهیم یا نه؟

در آخر این نکته را یادآور می شوم که، اگر داوطلبی به هر علتی تصمیم به تغییر رشته دارد. باید دقیق و بر اساس آگاهی تصمیم بگیرد، نه آزمون و خطا.

یعنی فرد ابتدا می بایست به ابعاد خودشناسی دست پیدا کند و سپس این کار را انجام دهد.زیرا اگر یک فرد در رشته ی تحصیلی خود از ابتدا ظرفیت موفقیت را داشته باشد در رشته های دیگر نیز این امکان برای وی وجود دارد.

اما موضوع مهم تری که در این بین مطرح است بحث استعداد و علاقه ی فرد می باشد. پس می توان با روشهای علمی و کاملاً شخصی مانند پرسشنامه های کاملاً مشاوره ای، تست هالند، رغبت سنج های شغلی، مصاحبه با افراد مختلف و یا تست های شخصیتی و در صورت امکان مشاوره خصوصی با مشاور به صورت تک جلسه تصمیم به تغییر رشته را در سر بپروراند.

مشاوره پیشنهادی : از بین بردن اهمال کاری کنکوریها

ویدیوی توضیحات کامل دکتر افشار را در سایت اصلی ما به آدرس زیر ببینید :

www.AlirezaAfshar.org

طرح کلاس مشاوره زمستان

برای نمایش این مطلب لطفا عضو شوید و در صورتی که قبلا عضو شدید از وارد شوید
عضویت در سایت
نام کاربری :
رمز عبور :
تکرار رمز :
موبایل :
ایمیل :
نام اصلی :
کد امنیتی :
 
کد امنیتی
 
بارگزاری مجدد
مشاوره استاد علیرضا افشار یکشنبه 14 دی 1399 زمان : 11:30 نظرات (0)

تعداد صفحات : 123

درباره ما
Profile Pic
ثبت نام کنکور 1402 آغاز شد مشاوره خصوصی علیرضا افشار ۰۹۳۵۸۹۶۰۵۰۳ اولین سایت مشاوره ای حرفه ای در جهت گسترش عدالت آموزشی با ارائه جلسات آموزشی_مشاوره ای محتوا محور -کاملا رایگان و بدون تبلیغات؛ برای استفاده از همایش های انرژیک و مقالات آموزشی سایت از آرشیو 11 ساله کارگاه های استاد افشار دیدن فرمایید. _ مشاوره و برنامه ریزی تلفنی (تک جلسه،ماهیانه) ویژه ی کنکوریهای 140۳ و 1402 _ مشاوره تک جلسه حضوری (تهران و کرج) _ دعوت در همایش ها ، برنامه های آموزشگاه ها ، مدارس و ... جهت همانگی وقت تماس تلفنی و ثبت نام مشاوره ماهانه و همکاری در اجرای برنامه های آموزشی مدارس برترین مشاور پروازی کنکور ایران با بیشترین تعداد همایش ها و سمینارهای آموزشی در ۲۹ استان کشور منشی : واتساپ/ایتا 09358960503 www.alirezaafshar.org
اطلاعات کاربری
آرشیو
  • فروردين 1402
  • اسفند 1401
  • بهمن 1401
  • دی 1401
  • آذر 1401
  • آبان 1401
  • شهريور 1401
  • مرداد 1401
  • تير 1401
  • خرداد 1401
  • ارديبهشت 1401
  • فروردين 1401
  • اسفند 1400
  • بهمن 1400
  • دی 1400
  • آذر 1400
  • آبان 1400
  • مهر 1400
  • شهريور 1400
  • مرداد 1400
  • تير 1400
  • خرداد 1400
  • ارديبهشت 1400
  • فروردين 1400
  • اسفند 1399
  • بهمن 1399
  • دی 1399
  • آبان 1399
  • مهر 1399
  • شهريور 1399
  • مرداد 1399
  • تير 1399
  • خرداد 1399
  • ارديبهشت 1399
  • فروردين 1399
  • بهمن 1398
  • دی 1398
  • آذر 1398
  • مهر 1398
  • شهريور 1398
  • مرداد 1398
  • خرداد 1398
  • ارديبهشت 1398
  • فروردين 1398
  • اسفند 1397
  • ارديبهشت 1397
  • فروردين 1397
  • اسفند 1396
  • دی 1396
  • آذر 1396
  • مهر 1396
  • شهريور 1396
  • مرداد 1396
  • تير 1396
  • ارديبهشت 1396
  • اسفند 1395
  • آذر 1395
  • آبان 1395
  • مهر 1395
  • شهريور 1395
  • مرداد 1395
  • تير 1395
  • خرداد 1395
  • ارديبهشت 1395
  • فروردين 1395
  • اسفند 1394
  • بهمن 1394
  • دی 1394
  • آذر 1394
  • آبان 1394
  • مهر 1394
  • شهريور 1394
  • مرداد 1394
  • تير 1394
  • خرداد 1394
  • ارديبهشت 1394
  • فروردين 1394
  • اسفند 1393
  • بهمن 1393
  • دی 1393
  • آذر 1393
  • آبان 1393
  • مهر 1393
  • شهريور 1393
  • مرداد 1393
  • تير 1393
  • خرداد 1393
  • ارديبهشت 1393
  • فروردين 1393
  • اسفند 1392
  • بهمن 1392
  • دی 1392
  • آذر 1392
  • آبان 1392
  • مهر 1392
  • شهريور 1392
  • مرداد 1392
  • تير 1392
  • خرداد 1392
  • ارديبهشت 1392
  • فروردين 1392
  • اسفند 1391
  • بهمن 1391
  • دی 1391
  • آبان 1391
  • مهر 1391
  • شهريور 1391
  • مرداد 1391
  • تير 1391
  • خرداد 1391
  • ارديبهشت 1391
  • فروردين 1391
  • اسفند 1390
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 981
  • کل نظرات : 27216
  • افراد آنلاین : 13
  • تعداد اعضا : 11814
  • آی پی امروز : 490
  • آی پی دیروز : 620
  • بازدید امروز : 3,296
  • باردید دیروز : 3,130
  • گوگل امروز : 38
  • گوگل دیروز : 91
  • بازدید هفته : 34,795
  • بازدید ماه : 104,336
  • بازدید سال : 505,360
  • بازدید کلی : 14,139,444
  • حمایت از همایش ها

    برای تبادل لینک از

    انتهای صفحه و تبادل لینک

    هوشمند استفاده کنید و برای

    حمایت از مرکز مشاوره تحصیلی

    و استفاده هرچه بیشتر داوطلبان

    کنکور از کلاس های رایگان مشاور

    کنکور استاد علیرضا افشار،

    بنر ما را در سایت خود قرار دهید

    بنر 1 

    بنر 2 

    بنر 3


    بنرسایت مشاور کنکور 


    نام کاربری :
    رمز عبور :
    تکرار رمز :
    موبایل :
    ایمیل :
    نام اصلی :
    کد امنیتی :
     
    کد امنیتی
     
    بارگزاری مجدد